Інтерпол побачив політику у справах українських силовиків-утікачів

Читать на русском
Існує велика ймовірність того, що всім розшукуваним представникам колишньої влади України не загрожує переслідування по лінії Інтерполу в зв'язку з тим, що звинувачення екс-чиновникам висувалися після зміни політичної ситуації в країні.
фото: joinfo.ua

Існує велика ймовірність того, що усім розшукуваним представникам колишньої влади України не загрожує переслідування по лінії Інтерполу в зв'язку з тим, що звинувачення екс-чиновникам висувалися після зміни політичної ситуації в країні.

Про це в інтерв'ю «Українським новинам» заявив керівник українського бюро Інтерполу Василь Неволя, передає «Слово і Діло».

Зокрема, Інтерпол вже відмовився оголосити в міжнародний розшук колишнього генерального прокурора Віктора Пшонку, колишнього міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та його заступника Віктора Ратушняка.

Як пояснив Неволя, експерти міжнародної організації дійшли висновку: розшук зазначених осіб з використанням системи Інтерполу суперечить вимогам третьої статті статуту організації (заборона будь-якого втручання у справи, які носять політичний, військовий, расовий та релігійний характер) і не відповідає принципам дотримання нейтралітету з боку Інтерполу.

«Співставляючи характер і зміст підозр, які висунуті всім колишнім представникам влади у справах Майдану з положенями статті 3 і 2 статуту Інтерполу, експерти зробили висновок, що ці події пов'язані зі зміною політичної ситуації в країні», – додав Неволя.

Це, однак, не означає, що одіозним представникам режиму Януковича не загрожує притягнення до відповідальності, тому що йдеться лише про те, що для цього не можуть бути використані механізми, засоби і канали зв'язку Інтерполу.

Нагадаємо, першу кримінальну справу проти Віктора Пшонки було відкрито ще 18 серпня за фактом зловживання владою та службовим становищем (ст. 364 КК). А стосовно екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка ГПУ відкрила провадження 18 квітня, в якому, крім нього, в організації терористичних актів обвинувачуються також президент-утікач Віктор Янукович та екс-глава СБУ Олександр Якименко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: