Оформлення закордонного паспорта: міфи та реальність

Читать на русском
Напередодні сезону відпусток українці все частіше замислюються про можливість виїхати на відпочинок за кордон. Але куди краще звернутися для оформлення документів? Де буде дешевше, а де – швидше?

Напередодні сезону відпусток українці все частіше замислюються про можливість виїхати на відпочинок за кордон. І хоча фінансові можливості для цього сьогодні є далеко не у всіх, багато хто воліє мати документи готовими – про всяк випадок. Але куди краще звернутися для їх оформлення? Де буде дешевше, а де – швидше? Робити біометричний паспорт, чи ні? І чи правда, що для оформлення «загранки» для дитини потрібні додаткові документи?

Для всіх тих, у кого процес оформлення закордонного паспорта ще попереду, «Слово і Діло» зібрало список найпоширеніших хибних думок з цього приводу і дало на них відповіді.

Існує думка: оформлення закордонного паспорта – це дорого

Насправді: все залежить від термінів оформлення документів, а також від того, який саме паспорт Ви хочете отримати.

Дешевше це зробити у відділенні Державної міграційної служби. Там закордонний паспорт старого зразка (без електронного чіпа) у разі оформлення протягом 30 робочих днів обійдеться в 495,47 грн. Термінове оформлення такого паспорта (протягом 7 днів) коштуватиме 752,62 грн. Так званий біометричний паспорт (з інтегрованим електронним чіпом) за умови оформлення в ДМС протягом 30 днів коштуватиме 561,15 грн, а от за термінове оформлення даного документа доведеться викласти 818,62 грн.

Також можна звернутися в Паспортний Сервіс (Центр оформлення закордонних паспортів державного підприємства «Документ») у Києві, Львові, Рівному, Тернополі, Івано-Франківську чи Житомирі. При зверненні до столичного Паспортного Сервісу розцінки наступні. Паспорт без електронного чіпа (без урахування банківської комісії) за умови отримання на 24-25 робочий день обійдеться в 845,47 грн, на 9-10 робочий день – 1102,62 грн. Виготовлення біометричного паспорта в звичайному режимі коштуватиме 911,47 грн, в терміновому - 1168,62 грн (без комісії).

Існує думка: оформлення закордонного паспорта – це дуже довго

Насправді: закордонний паспорт можна отримати приблизно за тиждень, якщо Ви готові доплатити за терміновість (див. вище). Максимальний же термін очікування виготовлення документа, згідно з вимогами закону – 30 робочих днів.

Існує думка: простіше зробити звичайний паспорт, ніж біометричний

Насправді: різниця в процесі оформлення паспорта з вбудованим електронним чіпом і без нього – тільки в процесі сканування відбитків пальців і в ціні.

Існує думка: біометричний паспорт коштує дорожче

Насправді: це дійсно так. Втім, для людини, що виїжджає за кордон, різниця, не така вже й істотна: як у Державній міграційній службі, так і в ДП «Документ» переплата за бланк складає 66 гривень.

Існує думка: для оформлення закордонного паспорта обов'язкова довідка з військкомату

Насправді: на даний момент пакет документів, що подаються для оформлення паспорта для виїзду за кордон не відрізняється для обох статей. З грудня 2013 норма для чоловіків 18-25 років про обов'язкове надання довідки з військового комісаріату скасована.

Існує думка: процедура оформлення закордонного паспорта для дитини – складна і вимагає великої кількості документів

Насправді: не зовсім так. Процес подачі документів для оформлення закордонного паспорта дитині відбувається таким чином. Обоє батьків присутні при подачі документів з паспортами громадян України, свідоцтвом про народження дитини, ідентифікаційним податковим номером на дитину (якщо оформили й одержали, якщо ні – необов'язково). Діти старше 12 років фотографуються на місці, для дітей до 12 років подаються 2 маленькі фотографії розміром 3,5х4,5 см плюс одна велика – 10х15 см. Фото повинні бути матовими з 70% обличчя дитини на білому тлі.

Існує думка: закордонний паспорт простіше робити в ДП «Документ», ніж у міграційній службі

Насправді: це дійсно дещо зручніше з точки зору швидкості прийняття документів, оплати послуг, оповіщення про готовність і доставки готового документа. Втім, думки щодо того, де ж все-таки черги менші – у підрозділах міграційної служби, або ж у Паспортному Сервісі – розходяться. Скоріш за все, це залежить від конкретного місця подачі документів.

Існує думка: закордонний паспорт можна оформити тільки за місцем проживання

Насправді: обмежень немає. Паспорт для виїзду за кордон можна оформити в будь-якому відділенні Державної міграційної служби України або ж Паспортного Сервісу, незалежно від місця реєстрації.

Існує думка: кримчани не зможуть отримати закордонні паспорти

Насправді: за наявності у жителя Автономної республіки Крим паспорта громадянина України, він може скористатися послугами будь-якого з діючих відділень ГМС або ДП «Документ».

Існує думка: після зміни прізвища у випадку заміжжя потрібно міняти закордонний паспорт

Насправді: так, це обов'язково – так само, як і у випадку з внутрішнім паспортом. Законодавство України говорить, що закордонний паспорт видається лише на підставі внутрішнього паспорта, із застосуванням транслітерації особистих даних на англійську мову. Якщо ж цього не зробити, залишивши старий закордонний паспорт – для візових служб Ви будете вважатися юридично іншою особистістю.

Аліна Костюченко, спеціально для «Слово і Діло».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: