Безвізовий режим з ЄС можливий для окремих категорій громадян – експерт

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

В Україні провідні політики стільки разів обіцяли безвізовий режим, що в нинішні обіцянки Єлісєєва мало віриться.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник, аналізуючи ймовірність введення безвізового режиму в Україні в наступному році.

«Оцінку виконання Україною Плану дій дадуть європейські експерти в двадцятих числах грудня 2015 року. Про це відкрито і багаторазово говорили на саміті Україна-ЄС, який пройшов у Ризі. З урахуванням того, що в Україні провідні політики безвізовий режим вже обіцяли безліч разів, то в нинішні обіцянки Єлісєєва та Геращенко вже мало віриться», – розповідає політолог.

За його словами, скоріш за все, наступного року Україна безвізового режиму не отримає. У кращому, практично ідеальному випадку, безвізовий режим або ослаблення візового режиму можуть отримати окремі категорії громадян.

«Можливо, наприклад, до цієї категорії віднесуть журналістів, студентів, представників гуманітарної сфери, які мають стабільний середній дохід і статус. Ось це – реальна задача, яку має ставити МЗС. Відкрити Європу хоча б для всіх тих людей, які представляють інтелектуальну еліту нації. Для всього населення найближчим часом безвізовий режим не буде відкритий у зв'язку з тотальною бідністю, найнижчою заробітною платою і доходами, навіть у порівнянні з країнами Африки, погіршенням ситуації з корупцією та погіршенням військової ситуації. Уже активно говорять про те, що українська нелегальна зброя потоком йде до європейських країн», – пояснив Бортник.

Підсумовуючи, він зазначив, що міграційний тиск також є важливим чинником у питанні безвізового режиму.

«Приблизно 20-30% населення в будь-який момент, як тільки з'явиться можливість, готові переїхати до Європи. Безумовно, європейська система не впорається з таким потоком і це всі розуміють, тому ніхто Україні нічого не обіцяє і не дає марних надій», – резюмував Руслан Бортник.

Також представник України у Венеціанській комісії Володимир Пилипенко в своєму авторському матеріалі для «Слова і Діла» пояснив: Україна має цілий ряд серйозних проблем, що стоять на шляху до візової лібералізації.

Спеціаліст поділився міркуваннями щодо можливості введення в Україні безвізового режиму з Європейським Союзом наступного року.

Сьогодні представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв повідомив, що Україна отримає безвізовий режим з ЄС наступного року в разі виконання Плану дій. Раніше в МЗС України заявили, що звіт Єврокомісії щодо імплементації Україною плану дій з лібералізації візового режиму є недостатньо об'єктивним.

Зазначимо, що ще будучи кандидатом у президенти, Петро Порошенко пообіцяв, що доб'ється протягом першого року своїх повноважень встановлення безвізового режиму з Євросоюзом.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: