Дефолт: вирок чи «життя з чистого аркуша»?

Читать на русском

Система народного контролю «Слово і Діло» вирішила проаналізувати чи дійсно дефолт для України може стати вироком або ж початком чогось нового?

Геніальний Каха Бендукідзе, який вивів Грузію в Топ-20 світових рейтингів інвестпривабливості та до своєї смерті був радником Президента України, попереджав, що Україні загрожує агресія, розкол і дефолт одночасно. «Я консультував уряди кількох країн, але такої поганої ситуації, як в Україні, не бачив ніде. Ви обираєте не кращих правителів, а тих, хто більше обіцяє. Ті, кого ви обираєте, підвищують вам податки, щоб виконати свої обіцянки, щоб якось пенсії платити. Народ, тобто ви, не багатіє, а бідніє, але вибирає ще більших популістів, які ще більше обіцяють і ще більше руйнують багатства. Є тільки дві сили, які можуть розірвати це замкнене коло: хороша і погана. Одна - народ, інша - Путін. Тобто або ви самі розірвете це коло і врятуєте країну, або ж це коло розірветься шляхом зникнення країни», - сказав грузинський реформатор.

Про банкрутство країни, деякі державні облігації України, які перевищують 50% річних, колосальні борги говорять вже всі: від європейських інвесторів до простих українців: навіть бабуся біля під'їзду впевнена, що Україна оголосить дефолт. Лідери країни також не приховують факт, про який всі давно здогадувалися. Оцінюючи платоспроможність держави, міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус заявив: «Держава, за великим рахунком, - банкрут, тому очікувати, що ми створимо реальні, а не декларативні програми стимулювання - просто нереально».

Виконавчий директор Міжнародного фонду Блайзера Олег Устенко говорить про те, що багато хто до цих пір не розуміє, що насправді означає дефолт.

«Це не чиста сторінка, а абсолютне відрізання держави, в даному випадку України, від фінансових зовнішніх ринків. І дефолт не звільняє від виконання зовнішніх зобов'язань. Оголошення дефолту не означає, що пройшла процедура банкрутства, і всім, кому ми були винні, ми більше не винні. Борг залишиться, просто постане питання, коли країна зможе по ньому розраховуватися. Україна в разі дефолту зможе почати розраховуватися років через 10», - пояснив Устенко.

Тим не менш, Арсеній Яценюк поставив ультиматум кредиторам. «Ми хочемо заплатити, але ми хочемо заплатити на тих умовах, на яких пропонує український уряд і українська держава. І ми просимо приватних кредиторів: якщо ви хочете підтримати Україну, якщо ви справедливо ставитеся до українських громадян і до української держави ... допоможіть не словом, а допоможіть доларом. А точніше, мільярдами доларів».

На цей раз кредитори дали зрозуміти: прощати борги і витрачати гроші даремно ніхто не буде. Тим не менш, можновладці над попередженнями західних кредиторів довго не думали.

Українському прем'єру дали право не платити за боргами:

У вівторок, 19 травня 2015 Верховна Рада підтримала Кабмін, проголосувавши за законопроект № 2898 і ввела мораторій.

Економісти, аналітики та експерти визнали цей крок уряду вкрай незрозумілим і зовсім необґрунтованим.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що позиція України досить дивна.

«Позиція України незрозуміла. Ми маємо борги, просимо грошей, але диктуємо свої умови. Навіщо Яценюк, зокрема, зараз провокує найбільші банки і фонди на конфлікт? Є два варіанти: або прем'єр-міністр свідомо хоче довести країну до дефолту, бо розуміє - дефолту не уникнути, або просто йде ва-банк. І в тому, і в іншому випадку виглядає це нерозумно», - аналізує експерт.

Якщо уряд запровадить мораторій, згідно з усіма міжнародними правилами - це дефолт. Фактично, на сьогоднішній момент, Закон № 2898 - вже переддефолтний стан.

«Якщо Україна оголосить дефолт, перше з чим зіткнуться українці - з тотальним безробіттям, затримкою виплат пенсій, зарплат, причому, не тільки в бюджетній сфері; інвестори не подивляться в нашу сторону ще як мінімум 10 років, банки згорнуть усі кредитні програми, а це означає банкрутство для багатьох бізнесменів, курс гривні впаде», - пояснив Охріменко.

Крім того, за його словами, кредитори можуть зажадати арешт активів України за кордоном. У тому числі, і НБУ. Тому потрібно домовлятися в будь-якому випадку.

«Ймовірність уникнути дефолту - є. Якщо згадати, досвід Росії - в 90-х роках країна теж оголосила дефолт. Переговори тривали рік, але в кінцевому підсумку договір був: РФ сплачує 10%, а решта суми була реструктуризована на тривалий термін», - розповів економіст.

Політолог Валентин Гладких говорить про те, що дискусії навколо дефолту розгортаються в стилі «чи є життя після смерті?». Але не варто сприймати дефолт так, ніби це кінець світу. Є безліч країн, які переживали дефолти. Якщо ми подивимося на досвід Аргентини, яка в принципі регулярно переживає дефолт, але ніякої катастрофи в цьому немає. Країна існує, є певний бізнес, торгівля, своя політика. Так що життя після дефолту точно є.

Система народного контролю «Слово і Діло» вирішила проаналізувати чи дійсно дефолт для України може стати вироком або ж початком чогось нового?

«Чи здатна Україна уникнути дефолту? Безумовно, що ту кількість боргів, яка накопичилися не тільки після Революції Гідності, віддати ми не зможемо. Тому уряд має задуматися, а не з наїздом в стилі Яценюка заявляти, що «не потрібно прогинатися під мінливий світ, хай краще він прогнеться під нас». Так не буде.І позиція Яценюка: ми винні гроші, але будемо повертати на тих умовах, які ми хочемо - позиція, яку можуть дозволити тільки сильні гравці. Україна таким гравцем не є. Яценюк тим більше. Захід більше не довіряє Україні. Подобається це Яценюку чи ні, але борги все-таки доведеться повертати. Кредитори, яким ми винні гроші, мають достатньо ресурсів для того, щоб у разі необхідності примусити повернути борги. Потрібно розуміти: прем'єра України поміняти може, а кредиторів - ні», - переконаний політолог.

Слова грузинського реформатора Кахи Бендукідзе про те, що український народ вибирає тільки популістів, які руйнують багатства країни, актуальні сьогодні як ніколи. Адже надія на те, що українці зможуть почати життя «з чистого аркуша», досить примарна. Що буде з програмою МВФ, чи будуть українські чиновники продовжувати використовувати жорсткі методи і диктувати свої умови, почуємо ми вирок - дефолт чи все ж кредитори дадуть країні шанс, можливо останній, і «врятують» Україну - вирішиться вже через кілька місяців. Правда, змінити свій вибір до цього моменту українцям вже не вдасться.

Для довідки. Загальний зовнішній борг України на кінець минулого року становив 69800 млн дол., З них 14,9% мають бути погашені України в 2015 році, ще 47,6% - в 2016-2019 рр., Середній термін боргу до погашення - 4 , 8 року. До всього цього, додається і борг у 3 млрд доларів РФ, який потрібно повернути до кінця 2015 року.

Марина Шевченко, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: