Політики-маргінали сподіваються виграти вибори, якщо зірвуть адмінреформу – експерт

Читать на русском
Юрій Ганущакексперт з питань місцевого самоврядування

Величезний супротив адміністративно-територіальній реформі чинить велика кількість маргінальних партій та сільські голови, які вважають, що їх обрали довічно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор ГО «Інститут розвитку територій» Юрій Ганущак, аналізуючи адміністративно-територіальну реформу в Україні.

«В Конституції фігурує слово «повіти», тому ми маємо забути про райони. Це другий етап реформи. Зараз йде формування дієздатних громад на базі сільських рад. Процес розукрупнення районів, тому що вони завеликі. На виході ми отримаємо громади. Там будуть всі ті послуги, що і в районі», – розповідає експерт.

За його словами, сільських голів більше не буде, натомість буде староста. При цьому, старосту оберуть в кожному селі, а не так, як зараз – один сільський голова на 3 села. Це потрібно, тому що сільська рада та сільський голова по суті жодного впливу на послуги, які надаються в районі, не мають. А 95% сільського бюджету витрачається на апарат і зарплату сільський голова отримує вельми не маленьку.

«Перепоною для адміністративно-територіальної реформи є велика кількість маргінальних партій, які вирішили, що народ піде за них голосувати на найближчих виборах, якщо вони зірвуть цю реформу, маніпулюючи тим, що села залишаться без управлінця, а значить і без послуг та не будуть забезпечені. Крім того, перепоною є цілий ряд людей, які вважають, що вони обрані довічно. І найгірше, що вони мають підтримку», – пояснює спеціаліст.

В уряді зміни обґрунтовують тим, що вони передбачені майбутньою конституційною реформою. Повіт – велика адміністративно-територіальна одиниця, поширена в країнах Європи та Азії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: