Київські парки: хто тепер буде розпоряджатися зеленими зонами столиці?

Читать на русском
«Слову і Ділу» стало відомо про ініціативу столичної влади створити орган управління рекреаційними зонами Києва, що по суті дублює функції «Київзеленбуду».

Цього року в столиці з'явилася нова структура, основне завдання якої – благоустрій, технічне облаштування та пошук інвестицій для київських парків.

З моменту презентації програми минуло більше 2 місяців, однак, як свідчить веб-сайт «Київських парків», проект досі шукає керівника, констатує «Слово і Діло».

В основі презентованої Віталієм Кличком та його заступниками програми – створення окремого комунального підприємства «Центр розвитку міського середовища», до завдань якого належить «обслуговування парків, проведення у них цікавих заходів та пошуком додаткових джерел фінансування». Під останніми в КМДА розуміють різноманітні екологічні фонди, пожертви меценатів і громадський спільнокошт.

Разом з тим, по суті такі ж функції лежать у сфері відповідальності іншого комунального підприємства – «Київзеленбуд». Крім того, не слід забувати, що в столиці вже діє комунальне «Київське інвестиційне агентство», функції якого також перетинаються із завданнями новоствореного КП.

Еколог, громадський активіст та лідер організації «Правозахист Оболоні» Ганна Свириденко вважає таке дублювання функцій нераціональним – як з точки зору розподілу бюджетних коштів, так і розмежування сфер відповідальності.

«В розвинених країнах модель державного або муніципального управління максимально спрощують. Це робиться для того, щоб відстежити витрачання коштів платників податків і в кожному окремому випадку мати власника процесу», – каже Свириденко. Іншими словами, містяни повинні знати, з кого можна спитати за неналежне утримання рекреаційних зон.

«В Україні йдуть зворотним шляхом, тобто створюються паралельні, дублюючі структури з розмитою відповідальністю. Наприклад, вийшла людина погуляти в найближчий парк і побачила там стихійне звалище. Питання: до кого претензії, до кого взагалі звертатися?», – задається риторичним питанням Свириденко.

Якщо міська адміністрація створює для облаштування зон відпочинку окремі організації для виконання функцій інших комунальних підприємств, отже примусити вже існуючі організації працювати за європейськими правилами вже неможливо, робить висновок еколог. «Тоді давайте створимо КП «Центр з модернізації лавок», – іронізує вона.

Цікаво також, що в муніципальній ієрархії «Центр розвитку міського середовища» підпорядкований не департаменту з благоустрою КМДА, а департаменту культури, в структурі якого раніше було створено таке комунальне підприємство, як «Київкінофільм». «Успішних фінансових результатів там не спостерігалося», – каже Свириденко. Еколог переконана: замість того, щоб створювати такі незрозумілі надбудови, потрібно перевірити існуючі київські КП на предмет хоч якоїсь діяльності і, в разі потреби, змінити їхніх менеджерів.

«Слово і Діло» взяло на контроль питання благоустрою столичних зелених зон і направило інформаційний запит до КМДА для отримання офіційних даних щодо цілей проекту та стану його реалізації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: