Досягнення Порошенка за рік президентства – оцінки експертів

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Система народного контролю «Слово і Діло», підбиваючи підсумки президентства Петра Порошенка, вирішила поцікавитися у експертів, які досягнення були у нинішнього Президента за час його роботи.

Політолог Кость Бондаренко

«За рік президентства Порошенко зробив рівно стільки, скільки міг зробити. Головна заслуга Порошенка – це те, що він намагався хоча б зменшити загострення пристрастей, декларувати миролюбну риторику. Порошенко намагався зменшити військові оберти, в тому сенсі, що не ввів під тиском свого оточення та інших політиків військового стану. Також з позитивного боку можна оцінювати, що він визнав результати парламентських виборів і змирився з тим, що його політична сила де-факто стала другою на виборах», – розповідає політолог.

За його словами, важлива заслуга Президента Порошенка в тому, що він привів до влади партію миру, яка відсунула на другий план партію війни. Позитивним є те, що Порошенко, якщо порівнювати з Турчиновим, схильним воювати і посилювати військові дії, не діяв під впливом політиків. Можна сказати, що Порошенко почав вибудовувати нову систему балансу всередині країни, тому що йому доводиться балансувати між війною і миром, між Заходом і Сходом.

Через рік президентства Петра Порошенка «Слово і Діло» поцікавилося у експертів, як вони оцінюють його діяльність на посаді Президента.

Політолог Віктор Каспрук

«Головна заслуга Президента Порошенка в тому, що Україна втратила мінімально з того, що насправді могла втратити під час війни. Україна залишилася незалежною. Незважаючи на великий вплив Москви і роль РФ в Європі, незважаючи на погрози Кремля на адресу нашої країни, Україна все ж стала в рази ближчою до Європи і продовжує рухатись в європейському напрямку, а Захід надає підтримку Україні. За умови війни мало хто зміг би зробити більше, ніж зробив Порошенко», – вважає Каспрук.

Через рік президентства Петра Порошенка «Слово і Діло» поцікавилося у експертів, як вони оцінюють його діяльність на посаді Президента.

Політолог, координатор руху «ЧЕСНО» Андрій Круглашов

«Порошенко дійсно зміг відповідати позиціонуванню миру, а не війни. Безумовно, це позитив. Вдалося комунікувати з суспільством і виявляти факти російської агресії. Важливим моментом є прийняття антикорупційного пакету законів. Порошенко робив кроки на зустріч для спілкування з громадянським суспільством. Позитивним аспектом також є те, що в уряді є іноземці. Це свого роду здатність домовлятися заради спільних цілей і намірів. В цілому, спостерігається прогрес у зовнішній політиці країни», – зазначає експерт.

Через рік президентства Петра Порошенка «Слово і Діло» поцікавилося у експертів, як вони оцінюють його діяльність на посаді Президента.

Політичний експерт Євген Магда

«Слід сказати, що ніхто з колишніх президентів не стикався з такими проблемами і обставинами. В умовах побудови нової країни Україна опинилася в центрі уваги, відповідно виникли завищені вимоги й очікування. У зовнішній політиці Україна зробила суттєві кроки вперед. Позитивним аспектом є те, що почалося відновлення збройних сил. Але воно ще буде продовжуваться тривалий час. В цілому, рано говорити, про те, що передвиборча програма виконана, але й пройшло не 5 років. За рік зроблено все можливе», – говорить Магда.

Система народного контролю «Слово і Діло» зафіксувала за рік президентства 212 обіцянок Петра Порошенка, більшість з яких знаходяться в процесі виконання (107 обіцянок). Деяку частину зі своїх обіцянок йому все ж вдалося виконати і дотримати слова (71 обіцянку). Втім, у списку є і 34 невиконані обіцянки Президента України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: