Чого не зміг зробити Порошенко за рік президентства – оцінка експертів

Читать на русском
Віктор Каспрукполітолог

Система народного контролю «Слово і Діло», підбиваючи підсумки президентства Петра Порошенка, вирішила поцікавитися у експертів, які провали були у нинішнього Президента за час його роботи.

Політолог Віктор Каспрук

«Порошенко, можливо, перший президент, який зіткнувся з вимогами ліквідувати стару систему. Але як може олігархічний режим, який по суті не змінився з часів Януковича, сам себе знищити? Якщо в структурі є навіть ті люди, які були й при колишньому режимі. Спроби боротьби з олігархією в країні є, але чіткої антиолігархічної протидії немає. Крім цього, конструктивної роботи парламенту теж поки що немає. Зрозуміло, що ми адаптуємося до європейських норм і це тривалий процес, але з іншого боку, парламентська більшість не працює так активно, як потрібно», – вважає Каспрук.

Система народного контроля  «Слово і Діло» поцікавилася у експертів, чого не вдалося досягти Петру Порошенку на посаді Президента.

Політолог, координатор руху «ЧЕСНО» Андрій Круглашов

«Провальною була в принципі сама кампанія «БПП» 2014 року, від назви до переговорів з партнерами. В цілому, Порошенко – Президент, щедрий на обіцянки. Однак все ж є дистанція між тим, що було задекларовано і тим, що виконано. Серед найбільш невдалих моментів за рік президентства варто відзначити не завжди зрозумілу кадрову політику. Наприклад, момент, наскільки довго Президент тримався за Ярему і Гонтареву», – зазначає Андрій Круглашов.

Система народного контроля  «Слово і Діло» поцікавилася у експертів, чого не вдалося досягти Петру Порошенку на посаді Президента.

Політолог Кость Бондаренко

«Безумовно є те, що не вдалося зробити Президенту. Порошенко не зміг зробити Україну демократичною. Під час президентства Порошенка Україна є державою, яка систематично порушує свободу слова, міжнародні норми, Конституцію, права громадян. Поки все списується на наявність війни та те, що під час війни демократії за визначенням бути не може. Йому не вдалося сьогодні вирівняти ситуацію на міжнародній арені й пробитися на нові ринки, поліпшити інвестиційний клімат. Президент не зміг змусити працювати парламент. Поки що, парламент приймає величезну кількість деструктивних законів. Те, що Порошенко підписав закони про ОУН-УПА і закон про люстрацію, в цій ситуації показує, що йому доводиться рахуватися з силами, які дестабілізують ситуацію в країні», – аналізує Кость Бондаренко.

Оцінюючи рік президентства Порошенка, можна сказати, що у нього є великі плани, але наявність серйозного фронту у владі, того ж Турчинова та Яценюка, які представляють партію війни, призводить до того, що Порошенку доводиться балансувати й грати на межі неможливого.

Нагадаємо, рівно рік тому, 25 травня, в Україні проходили позачергові вибори президента, на яких у першому ж турі переміг Петро Порошенко. Вибори були призначені рішенням Верховної Ради 22 лютого 2014 року після втечі Януковича і відсторонення його з посади президента.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: