Чи дочекається Україна справжніх іноземних інвестицій? – Forbes

Читать на русском

Експерт з грошових переказів і банківського обслуговування мігрантів розповів, коли насправді в Україні буде сприятливий інвестиційний клімат.

За даними Держстату України, в 2014 році відтік прямих іноземних інвестицій склав більше $ 12 млрд. Ця сума практично дорівнює всім інвестиціям, що надійшли в країну за 2011-2013 роки.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на Forbes.

Експерт з грошових переказів і банківського обслуговування мігрантів Андрій Гайдуцький вважає, що неможливо поліпшити інвестиційний клімат в досить короткі терміни. Більш того, його поліпшення - це ще не гарантія отримання іноземних інвестицій, тому як клуб іноземних інвесторів дуже вузький і закритий.

За його словами, країни, особливо що мали військові конфлікти, ще 40-50 років тому усвідомили труднощі залучення іноземних інвестицій і змінили тактику. Вони взялися активніше залучати грошові перекази та інвестиції своїх мігрантів

«Нові дослідження доводять, що грошові перекази сприяють припливу іноземних інвестицій в довгостроковій перспективі. Досвід Італії, Португалії, Ізраїлю показує, що потрібно в середньому 30 років наполегливої роботи на залучення грошових переказів, які створюють необхідні передумови для припливу «по-справжньому» великих і «по-справжньому» іноземних інвестицій», - повідомляє він.

Грошові перекази фактично «бетонують» інвестиційний клімат і створюють основу (фундамент) для припливу іноземного капіталу.

«Іноземні інвестиції не можна класти на діючий інвестиційний клімат України, так як вони, умовно кажучи, «розчиняться» у бюрократії, зарегульованості, корупції. У той же час грошові перекази, спочатку споживчі, а потім інвестиційні, насичуючи ринок, згладжують всі негативи інвестиційного клімату. Тому що тільки українські мігранти (і іноземці українського походження) знають, як вести бізнес в рідній країні, як обходити бюрократію», - пояснює експерт.

Як він вважає, органам влади в Україні потрібно створити умови і способи залучення грошових переказів для розвитку бізнесу за рахунок ресурсів українських мігрантів і діаспори. За оцінками Світового банку, вони щорічно накопичують за кордоном $ 12 млрд, що в рази більше припливу інвестицій в Україну.

Україна повинна накопичити критичну масу грошових переказів (у т. Ч. Інвестиційних), і тільки потім, з часом, в країну почнуть надходити масштабні обсяги іноземних інвестицій. Спочатку іноземці купуватимуть успішні бізнес-проекти українських мігрантів, і лише після, усвідомивши стабільність інвестиційного клімату, почнуть інвестувати у створення нового бізнесу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: