Місія нездійсненна: чи зможуть «блакитні каски» зупинити війну на Донбасі?

Читать на русском
Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вніс до Верховної Ради проект закону, який дозволяє допуск миротворчих сил на територію  нашої країни

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вніс до Верховної Ради законопроект, який дозволяє допуск миротворців на територію нашої країни.

Про це йдеться на офіційному сайті Ради, але сам текст законопроекту поки відсутній, передає «Слово і Діло».

Законопроект №2953 «Про порядок допуску та умови перебування підрозділів збройних сил інших держав на території України» був зареєстрований 22 травня.

У середу, 20 травня, на засіданні уряду Яценюк заявив, що уряд попросить парламент дозволити допуск іноземних військових в країну, якщо вони виконують операції з підтримання безпеки на підставі рішень ООН або ЄС.

Раніше в МЗС України заявили, що ряд країн ЄС готові виділити миротворців для місії на Донбасі.

Як відомо, Україна зацікавлена, щоб миротворчий контингент на Донбасі був сформований як місія Європейського Союзу.

У свою чергу, в ДНР заявляли, що розгортання миротворчої місії на Донбасі не передбачено мінськими домовленостям і може поставити під загрозу процес мирного врегулювання конфлікту на сході України.

Зазначимо, що експерти переконані, щовведення миротворців від ООН малоймовірне на територію України.

Голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський пояснює це можливістю Росії блокувати це рішення.

«На сьогоднішній момент немає підстав заявляти, що місія точно буде в Україні. Росія, як постійний член Ради безпеки ООН, може заблокувати це голосування», - говорить Грабський.

Директор Інституту зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця також вважає, що якщо навіть РФ не буде ветувати рішення, для введення миротворців чи то ООН, чи від ЄС необхідне припинення вогню і згода сторін. Статути забороняють вводити миротворців під час ескалації конфлікту.

Крім того, за деякими прогнозами, введення миротворців займе не менше півроку. Екс-спікер МЗС Олег Волошин вважає, що потрібно було просити про миротворців ще після перших домовленостей в Мінську.

Також, експерти підрахували, що для успішного функціонування місії потрібно не менше 21 тисяч осіб і 1,2 мільярда доларів на річне утримання місії, але де взяти гроші в Кабміні поки не знають.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: