Повернувшись з саміту, українська влада буде запевняти у великій перемозі – експерт

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Повернувшись з самміту, українські політики будуть говорити про велику перемогу, як зазвичай. Проте насправді Європа, в силу певних обставин, просто не може відмовити Україні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник, аналізуючи перспективи України в результаті Ризького саміту.

«Україна на цей саміт запрошена в якості гостя. На жаль, за нинішнього рівня економічного і соціального розвитку та за наявного рівня політичної суверенності Україна абсолютно нікому не може диктувати будь-які умови. Вона поки що змушена лише виконувати те, що пропонують їй партнери. Іноді складається враження, що Україна, як «бідний родич», проситься скрізь, але нас ніхто ніде не чекає. Звісно, Європа не відмовить Україні напряму, оскільки така відмова означатиме зраду, особливо зважаючи на агресію Росії та війну на Сході. До того ж, відмова викличе негативну реакцію США», – розповідає політолог.

За його словами, є чіткі та зрозумілі показники. Це конкретна дата настання безвізового режиму та конкретна дата можливості подання заявки на членство в ЄС. Ні того, ні іншого ми не маємо. Проте українські політики, повернувшись, будуть говорити про велику перемогу.

Політолог поділився міркуваннями стосовно того, чи варто очікувати рішення щодо членства України в ЄС в ході проведення Ризького саміту.

Однак директор Центру політичних студій та аналітики, співзасновник громадського руху «ЧЕСНО» Віктор Таран щодо заявки на членство України у Європейському Союзі та саміту «Східного партнерства» на своїй сторінці в Facebook висловив іншу думку.

«Аналогічну процедуру ми зробили півтора року тому на попередній конференції Громадянського суспільства «Східного Партнерства» у Вільнюсі. Всупереч позиції режиму Януковича ми ініціювали громадське підписання угоди про асоціацію Україна-ЄС. Це спричинило незворотні події в Україні та призвело до офіційного підписання угоди на державному рівні. Сьогодні наш обов’язок – продовжити традицію і втілити багаторічні прагнення українців. Цьогорічний саміт «Східного партнерства» в Ризі має принести новий етап у відносини України з ЄС», – вважає Таран.

Нагадаємо, сьогодні в столиці Латвії розпочався другий день саміту «Східного партнерства», на якому Україну представляє Президент Петро Порошенко.

Як відомо, Україна і Європейська комісія в п'ятницю підписали меморандум про взаєморозуміння з приводу останнього (третього) пакета макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі 1,8 млрд євро. Міністр фінансів Наталія Яресько повідомила, що гроші будуть потрачені на оплату зовнішніх боргів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: