Інвестори не хочуть сплачувати ринкову вартість землі – спеціаліст

Читать на русском
Анатолій Мірошниченко

Майнові інтереси інвесторів не повинні захищатися ні за рахунок первісних власників землі, ні за рахунок Бюджету.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів консультант комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, член науково-експертної ради Державного агентства земельних ресурсів України Анатолій Мірошниченко, аналізуючи законопроект №1270, згідно якого буде спрощено механізм передачі землі для суспільних потреб.

«20 травня 2015 року Верховною Радою України ухвалено в першому читанні проект закону про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо удосконалення механізму передачі земельних ділянок, відчужених для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності). Ним передбачено, що земельні ділянки, відчужені для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності, надаються у користування або у власність для таких потреб органами, які прийняли рішення про їх викуп (нова ч. 10 ст. 122 ЗКУ). При цьому, такі зміни обґрунтовуються необхідністю зняття «перешкод для реалізації інвестиційних проектів загальнодержавного значення», – констатує спеціаліст.

Таким чином, за його словами, від пропонованих змін виграють, за твердженням самих же суб’єктів законодавчої ініціативи, гіпотетичні «інвестори». Втім, незрозуміло, що заважає інвесторам купити чи орендувати необхідні їм ділянки на вільному ринку без звернення до механізму викупу ділянок спочатку у державну чи комунальну власність, а потім – надання їм у власність або користування (що, очевидно, набагато складніше, ніж пряма купівля-продаж чи оренда).

«Єдине правдоподібне пояснення – мотивом є небажання сплачувати за необхідні ділянки ринкову вартість. Переконаний, що майнові інтереси інвесторів не повинні захищатися ані за рахунок первісних власників землі, ані за рахунок Бюджету. Загалом, сама по собі ідея, за якою передача земельної ділянки приватному інвестору після її вилучення в іншого приватного власника пояснюється «суспільними потребами» або «мотивами суспільної необхідності», є вкрай сумнівною та дуже корупційно небезпечною», – пояснив Анатолій Мірошниченко.

Нагадаємо, раніше у Верховній Раді пропонували передати місцевим радам право розпоряджатися землею. Як відомо, законопроект №1159 «Про деякі заходи щодо посилення ролі територіальних громад в управлінні земельними ресурсами» розглядався та відкладався вже 5 разів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: