Яресько вже знає, на що Україна витратить отриману сьогодні макрофінансову допомогу ЄС

Читать на русском
600 мільйонів із 1,8 мільярда євро макрофінансової допомоги Єврокомісії, угоду про отримання якої сьогодні підписали на саміті в Ризі представники України і ЄС, підуть на погашення боргів.

Перша третина суми макрофінансової допомоги Євросоюзу, угоду про надання якої сьогодні на саміті в Ризі підписали міністр фінансів України Наталія Яресько, голова Нацбанку Валерія Гонтарєва та віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, піде на оплату зовнішніх боргів України.

Загальна сума допомоги складає 1,8 мільярда євро, 600 мільйонів з яких наша країна отримає одразу після завершення саміту, інформує «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

Між тим, як заявила вчора в коментарі газеті «Сегодня» Наталія Яресько, ці гроші будуть передані Національному банку України. «На поповнення резервів, на фінансово-бюджетну підтримку. Але ви розумієте, що всі ці кредитні кошти, які ми отримуємо від наших партнерів, йдуть на оплату наших існуючих боргів, на жаль. Цього року ми отримали 3,1 млрд доларів від ЄС, МВФ і Канади в Бюджет, але ми вже заплатили 2,4 млрд наших зовнішніх, можна говорити, валютних боргів», – пояснила цільове направлення коштів міністр.

Останній транш макрофінансової допомоги від ЄК Україна отримала на початку грудня минулого року. Тоді на рахунки Києва надійшло 500 млн євро.

Нагадаємо, що між Мінфіном та власниками боргових зобов'язань України з МВФ ведуться напружені переговори про реструктуризацію зовнішнього державного боргу нашої країни, в разі провалу яких не виключений національний дефолт.

***
Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: