Нардеп Антон Геращенко: чим запам'ятається політик?

Читать на русском
Антон Геращенко – один із найбільш публічних політиків нинішнього парламенту, але, як виявилося, в розмовному жанрі нардеп досяг куди більшого успіху, ніж в усьому іншому.

Близько трьох тижнів підряд соціальні мережі не могли заспокоїтися: куди зник радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко? Для однопартійця Арсенія Яценюка така поведінка була вкрай нетиповою – політик перестав вести свій аккаунт в Facebook, хоча раніше писав по кілька повідомлень на день. «Слово і Діло» вирішило розібратися, з чим саме пов'язаний такий інтерес суспільства до особистості політика.

Парламентська діяльність

За час роботи нової Верховної Ради Антон Геращенко, мабуть, запам'ятався певним протистоянням з Президентом Петром Порошенко. Нардеп ще в лютому наполягав на прийнятті закону про імпічмент Президента. «Чому було два Майдани? – задається питанням Геращенко. – Тому що не було закону про імпічмент Президента, тому нам потрібно терміново прийняти цей закон», – стверджує він.

Тільки таким чином, вважає Геращенко, можна відновити справедливість, мовляв, якщо скасовувати депутатську недоторканність, то тільки з «імпічментом»: «Тому ми не можемо просто скасувати депутатську недоторканність, без закону про порядок імпічменту буде дисбаланс», – пояснює нардеп і жартує над Порошенком: «Якщо Президент нічого не порушує, то і закону про імпічмент боятися не потрібно, а от якщо порушує, то такий закон стане в нагоді».

А 19 березня він звинуватив Главу держави в тому, що через нього «Нацгвардія може залишитися гола і боса». «Якщо Президент хоче і далі грати в подібну «війнушку», то в такому випадку Національна гвардія може виявитися знову голою і босою без належного озброєння. Я не розумію, чим керується Президент, окрім якихось незрозумілих мені амбіцій, накладаючи вето на закон про Національну гвардію в такій редакції», – заявив тоді політик і переклав відповідальність за промахи з озброєнням на Порошенко: «Зараз в тій частині Нацгвардії, в якій почали де-факто переозброєння, можуть здати зброю і наступного разу Верховний головнокомандувач, відправляючи бійців в бій без належного озброєння і військової техніки з противником, буде нести за це відповідальність перед народом України».

Крім «незрозумілостей» з Президентом, у «скарбничці» радника МВС є й варті уваги законопроекти – наприклад, про скасування можливості внесення грошових застав при розслідуванні справ проти корупціонерів, терористів, сепаратистів і диверсантів, який нардеп «висмикнув з-під носа» у Андрія Парубія. А є й дивні, як-от проект закону про заборону публічного використання георгіївської стрічки як символу російської агресії проти України. За його словами, дана заборона не буде поширюватися на випадки, коли георгіївська стрічка використовувалася в символіці орденів ветеранів Другої Світової війни, архівних, історичних документів, музейних експонатів. В іншому випадку – штраф – і немаленький, «наприклад, 5 тисяч гривень». Правда, відповідний документ зареєстрований у Верховній Раді не був.

Окрім, як визначив Геращенко, «колорадської символіки», політик виступає і за заборону проплачених мітингів. «Нікому не дозволено підміняти проплаченими масовками справжній народний протест проти нерозумних або протизаконних дій влади. Такого роду ганебна практика має бути припинена!» – заявив нардеп і підготував відповідний законопроект. Правда, так і не зміг домогтися його розгляду, хоча і обіцяв.

Діяльність в МВС

Якщо подивитися на діаграму відповідальності депутата в системі «Слово і Діло», картина виходить гнітюча. Антон Геращенко дав 35 обіцянок і виконав тільки 2 з них! Отже, радник голови МВС тримає своє слово тільки в 6% випадків.

Втім, і в них рівень сприяння Геращенко невідомий, проте нардепу вдалося виконати обіцянку щодо очищення правоохоронців, що сприяли терористам на Сході й оприлюднити відеозапис показань працівників АЗС про напад 4 травня, в результаті якого загинули співробітники міліції.

Решту найважливіших справ політик відклав на потім. Серед них: оприлюднення письмового звіту засідання робочої групи з питань розслідування корупції в Кабміні, розгляд законопроекту про оприлюднення даних всіх власників ЗМІ в Україні, поновлення кримінальної справи проти Кернеса за розкрадання Харківського бюджету і, звичайно ж, передвиборне: «допомагати в забезпеченні армії сучасними видами озброєнь, військовим обладнанням». В сумі у Геращенка таких обіцянок в стані «млявого виконання» цілих 30!

Діяльність у Facebook

Якщо порівнювати професійну діяльність з хобі – соціальними мережами – то тут політик досяг найбільшого успіху. У Антона Геращенко більше 129 тисяч передплатників, які читають їдкі коментарі секретаря комітету із законодавчого забезпечення правоохоронних органів у щоденному порядку. Адже там раз у раз проскакують унікальні, як для посадової особи, речі: то Геращенко заявить, що вбивство журналіста Бузини – не що інше, як «відстріл свідків у справі Антимайдану», то глава МВС Арсен Аваков прилюдно обізве політика «пупсиком».

Тут же обговорюються й інші незрозумілі пасажі політика, наприклад, з Юлією Тимошенко. Спочатку Геращенко пропонує Тимошенко об'єднатися з «Опоблоком», потім заявляє, що фракція «Батьківщини» вийде з парламентської коаліції і жорстко критикує її лідера, звинувативши в підтримці російських окупантів і роботі на гроші Кремля, а після запевняє, що «Юлія Тимошенко має очолити Національну Комісію з питань регулювання тарифів в енергетиці та комунальній сфері», і переконує, що «в Україні ніхто краще за Тимошенко не вміє вирішувати газові питання».

Загалом, Антон Геращенко – людина парадоксів. І один з небагатьох політиків, які публічно обіцяють схуднути (на 45 кілограмів!) І навіть звітують про виконане (станом на 14 травня – мінус 16 кг).

Анастасія Оратовська (Соснова), спеціально для «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: