Шанс на реформу: чи змінять правоохоронну систему в Україні? – експерт

Читать на русском
Микола Хавронюкексперт з питань корупції

Якщо перед другим читанням в законопроект від МВС не будуть внесені зміни, про реформу правоохоронних органів слід забути.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк, аналізуючи урядовий законопроект МВС щодо реформування міліції.

«Було декілька проектів щодо реформування МВД. Найбільш вдалими були пропозиції громадських організацій. Наразі проект Луценка відкликаний, а депутати домовилися з громадськістю, що його також відкличуть. Луценко відкликав найпершим. Депутати від «Самопомочі» теж відкликали. В результаті лишився законопроект від МВС. Проте громадськості пообіцяли, що перед другим читанням в законопроект від МВС будуть внесені необхідні зміни та враховані ініціативи громадськості», – пояснює Хавронюк.

За його словами, проекти Луценка та МВС не варто порівнювати, оскільки жоден з них не змінює систему правоохоронних органів.

«Залишений проект Міністерства взагалі не може бути прийнятий в тому вигляді, у якому він є. Це нікому не потрібна реформа. Має відбутися докорінна зміна самої суті правоохоронної діяльності, а не декоративна зміна фасадів та назв», – вважає Хавронюк.

Спеціаліст поділився міркуваннями стосовно законопроекту Міністерства внутрішніх справ щодо реформування міліції в поліцію.

Водночас експерт групи з реформи органів правопорядку «Реанімаційного пакету реформ» Марина Цапок пояснила, що в обох моделях (як в проекі Луценка, так і МВС) залишається централізована структура, де Міністерство повністю контролює призначення і діяльність представників на місцях.

«Децентралізація в реформуванні МВФ – фіктивна. Необхідно створити муніципальну поліцію, яка була б повністю підконтрольна місцевим громадам, а не Міністерству. Зараз МВС – це міністерство міліції. Потрібно, щоб міністр залишався політичною фігурою, але поліцію очолював начальник поліції, який може цим відомством керувати. Зараз управління проходить вертикально. Тобто начальник будь-якого дільничного потенційно знаходиться в Києві. І що відбувається в іншій області, міністр не знає, але накази віддає», – розповідає Цапок.

Зазначимо, що згідно «Стратегії реформ-2020», представленої Петром Порошенком, в Україні буде змінено систему роботи правоохоронних органів. Планується, що за 6 років кадровий склад державних служб, куди входять і правоохоронні органи, буде оновлено на 70%.

Нагадаємо, раніше глава МВС Арсен Аваков оприлюднив попередній концепт реформи і пообіцяв створення національної поліції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: