Ризький саміт ЄС може спровокувати погіршення відносин з Росією – Radio Liberty

Читать на русском
Четвертий саміт «Східного партнерства» в Ризі, швидше за все, буде проходити на тлі побоювань ескалації напруженості у відносинах з Росією

21 і 22 травня у столиці Латвії відбудеться саміт «Східного партнерства», на якому лідери Європейського союзу зустрінуться зі своїми колегами з шести східних країн, щоб обговорити подальшу співпрацю.

Це четвертий подібний саміт, який, до того ж, буде проходити на тлі побоювань ескалації напруженості у відносинах з Росією, передає «Слово і Діло» з посиланням на англомовну версію «Радіо Свобода».

На порядку денному – як ЄС буде узгоджувати свою програму «Східне партнерство», в якій бере участь Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Молдова та Україна, на тлі нинішніх, м'яко кажучи, не дуже дружніх відносин з Росією.

Автори статті відзначають, що остання така зустріч у Вільнюсі в 2013 році, зрештою привела до нинішньої кризи в Україні. Нагадаємо, тоді екс-президент Віктор Янукович не захотів підписувати угоду про асоціацію з Євросоюзом. У зв'язку з цим в Україні почалися бурхливі протести, які змусили Януковича втекти з країни. Потім була анексія українського Криму Росією, конфлікт на Донбасі, підтримуваний тією ж таки Росією, і як підсумок – широке світове засудження Російської Федерації і низка західних санкцій, після чого відносини між ЄС та РФ були зіпсовані.

Напередодні міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров попередив ЄС щодо кроків, які, на його думку, можуть завдати шкоди інтересам Росії, додавши, що відносини Європейського Союзу з його східними сусідами не повинні мати негативних наслідків для Москви. Тим не менш, Лавров дав зрозуміти, що Кремль суттєво пом'якшив свою позицію щодо торговельної частини угоди між Україною та ЄС.

Брюссель же наполягає, що його політика не спрямована на створення якихось ліній поділу в Європі, що, втім, не переконало офіційну Москву, яка вперто стверджує, що більш тісні економічні зв'язки між ЄС та його основними торговими партнерами можуть пошкодити Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: