З чим можна привітати Валерію Гонтареву в День банкіра?

Читать на русском

Сьогодні в Україні відзначають День банківських працівників. А оскільки головним банкіром у нас в країні є голова НБУ Валерія Гонтарєва, «Слово і Діло» вирішило підбити символічні підсумки її роботи на посаді голови регулятора.

20 травня в Україні відзначають національне професійне свято працівників банківської системи. А оскільки головним банкіром у нас в країні є голова НБУ Валерія Гонтарева, «Слово і Діло» вирішило підвести символічні підсумки її роботи на посаді голови регулятора.

Гонтарева очолила Нацбанк 19 червня минулого року. Таким чином, вже через місяць буде рівно рік, як Валерія Олексіївна керує регулятором. За цей час вона дала 23 обіцянки, з яких виконала лише 8. Зокрема, як і обіцяла Гонтарева, Нацбанк скасував обмеження на валютному ринку, заборонив дострокове зняття депозитів і профінансував Фонд гарантування вкладів фізичних осіб майже на 10 млрд гривень.

А ось 7 своїх зобов'язань глава Національного банку України виконати не змогла. Мабуть, однією з найбільш гучних обіцянок, які провалила Гонтарева, була минулорічна обіцянка втримати курс гривні на рівні не вище 15 грн/дол. Крім того, помилилася глава НБУ і в своїх прогнозах щодо зростання інфляції. Причому, помилилася двічі, що, погодьтеся, цілком дозволяє засумнівається в її професіоналізмі.

Станом на сьогоднішній день, рейтинг відповідальності пані Гонтаревої в системі народного контролю «Слово і Діло» становить 35%. Вісім її обіцянок все ще знаходяться в процесі виконання. Цікаво, що остання з них – ще один прогноз по інфляції: Гонтарева обіцяє, що наступного року інфляція в Україні буде не більше 10%. Така заява голови Національного банку виглядає фантастичною, особливо на тлі прогнозів рейтингових агентств. Нагадаємо, в Standart&Poors раніше заявили, що вважають дефолт України практично неминучим.

Крім того, дана обіцянка Валерії Гонтаревої має всі шанси повторити долю двох її минулих невдалих прогнозів, що стосуються зростання інфляції, і в підсумку отримати статус «не виконано».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: