Як працюють ваші мери? Дайджест обіцянок міських голів 12.05-19.05

Читать на русском

Весняна пора додає активності не лише в природі, але й у політичному житті України. Верховна Рада продовжує займатися кадровими призначеннями, Президент готується звітувати за перший рік власної роботи, а в регіонах очільники міст один перед одним вирішують конфліктні ситуації, які все частіше почали виникати напередодні виборів.

Протягом останніх 7 днів волонтерами «Слова і Діла» було зафіксовано 31 нову обіцянку міських голів обласних центрів України

Так, вчора у Запоріжжі біля мерії зібралося більше півсотні водіїв маршрутів, які відмовилися працювати з новим керівництвом компанії «Стар-Авто». Причина, як пізніше з'ясувалося, нібито протест колективу проти нового керівника компанії Дмитра Труханова, якого більшість активістів звинувачувала у зв'язках з Євгенієм Анісімовим. І хоча згодом, невдоволений натовп навіть вдався до сили, аргументуючи власну позицію перед міським головою Запоріжжя Олександром Сіном і вимагаючи розірвати договір з компанією, все ж, позиція мера лишилася незмінною. «Не втягуйте мене в конфлікт на вашому підприємстві. Працюйте! – сказав Сін, – Якщо ви вирішили, що не хочете працювати з новим власником, у нього є право найняти інших робітників. Колишні керівники використовують вас як тиск на нових власників. Я не маю права втручатися. У мене є одне право: якщо не будуть виконуватись умови договору, ми його розірвемо!», – зауважив міський голова.

Протягом останніх 7 днів волонтерами «Слова і Діла» було зафіксовано 31 нову обіцянку міських голів обласних центрів України

Не менш гаряче було вчора і в Тернополі, де до міської ради завітали озброєні люди, які представилися працівниками головного управління УБОЗ. Офіційних причин присутності останніх оголошено не було, але за неофіційною інформацією місцевих ЗМІ, столичні правоохоронці спіймали на хабарі одного із заступників міського голови Сергія Надала.

Згодом, тернопільський політик Ігор Гірчак на власній сторінці у Facebook написав, що слідчі дії таки почалися, правоохоронці провели огляд кабінету міського голови Сергія Надала, секретаря міської ради. Натомість, за інформацією Гірчака, правоохоронці затримали заступника Надала Володимира Камінського, а робота всієї міської ради була паралізована. Хоча у пресі вже починає з'являтися інформація про те, що головним фігурантом у всій цій справі є аж ніяк не Камінський, а сам Надал, дискредитація якого на пряму вигідна ще одному відомому тернополянину – Роману Заставному. Водночас, за повідомленням Генеральної прокуратури, заступник Тернопільського міського голови Володимир Камінський був дійсно затриманий за протиправну корупційну діяльність. Зокрема, у посадовця під час обшуку було виявлено та вилучено частину грошових коштів у сумі 135 тис. грн, які він вимагав та отримав від громадянина за надання у користування земельної ділянки.

Неспокійно і в коридорах міської ради в Черкасах. Там міський голова Сергій Одарич вирішив ініціювати службове розслідування щодо ремонту доріг у місті. За словами мера, наразі відсутні будь-які перешкоди для затягування ремонтних робіт, однак останні досі не проводяться. «Складається враження, що йде відвертий саботаж у виконанні цих робіт. Тож продовжуватиму розбиратися, на якому етапі та з якою метою саботується ця робота», – цитує слова Одарича офіційний портал Черкаської міської ради.

Поряд з цим, серед питань, якими переймався і давав публічні обіцянки за останній період черкаський міський голова були його заяви вирішити питання з пивним наметом по вулиці Сумгаїтській, а також ініціювати перед депутатами включення питання щодо звіту директорів усіх департаментів Черкаського міської ради. Щодо останнього, Сергій Олегович особливо загострив увагу в ході недавньої прес-конференції для журналістів. За його словами, такого байдужого ставлення директорів департаментів Черкаської мерії, а також безпосередньо розпоряджень та доручень міського голови, він не пригадує за всі періоди власної каденції.

А поки Одарич розбирається з департаментами міської ради, в інших містах мери продовжують активно роздавати обіцянки спрямовані на соціальні категорії населення і, зокрема, ремонт об'єктів соціальної інфраструктури. Зокрема, міський голова Сум Олександр Лисенко заявив, що завданням міської влади є капітальний ремонт покрівель і пообіцяв, що це завдання буде вирішено протягом 3-х років. Крім того, Олександр Миколайович запевнив, що сумчани будуть платити за встановлення лічильників не більше 10% їх вартості, а також пообіцяв облаштувати у 2015 році 50 дворів в межах програми «Європейський двір». Побудовою дитячих майданчиків у власних містах також перейнявся міський голова Тернополя Сергій Надал, який пообіцяв облаштувати 4 спортивних дитячих майданчики на вул. Лесі Українки, вул. Пилипа Орлика, вул. Старий Ринок та бул. Данила Галицького, а також в.о. міського голови Вінниці Сергій Моргунов, який оголосив про власні плани встановити у 2015 році 6 дитячих мультикомплексів. Хоча, як показує практика, планувати – справа не вдячна. Міський голова Львова Андрій Садовий свого часу теж говорив про те, що у цьому році Сихів отримає хорошу спортивну школу для ігрових видів спорту. Однак, як визнають в самій Львівській міській раді, наразі тренувальна база для ігрових видів спорту в Сихівському районі не збудована, а кошти на будівництво навіть не виділялися.

Ще однією важливою темою, яка особливо часто зустрічалась в заявах українських мерів, були питання благоустрою і ремонту інфраструктурних об'єктів. Так, міський голова Миколаєва Юрій Гранатуров пообіцяв побудувати новий будинок на вулиці Лазурній, 40 і провести поточний ремонт гімназії №2. Міський голова Києва Віталій Кличко пообіцяв у цьому році відремонтувати під'їзди у більш ніж 300 столичних будинках, а мер Чернівців Олексій Каспрук – заасфальтувати частину вулиці Вижницької. Дав слово відремонтувати фасад будинку на вулиці Лобановського, 19 і вищезгаданий міський голова Запоріжжя Олександр Сін, а в. о. міського голови Кіровограда Іван Марковський оголосив про власні плани здійснити благоустрій парку Пушкіна, завершити за два місяці роботи з розчищення обвідного каналу і зробити розчистку річок у центрі міста.

Крім того, не перестає втрачати у власній актуальності на регіональному рівні й тема тарифів, що змушує мерів окремих міст реагувати на відповідну ситуацію власними заявами. Зокрема, міський голова Херсона Володимир Миколаєнко запевнив, що міська влада не допустить підвищення вартості послуг, які регулюються міськрадою, а мер Тернополя Сергій Надал пообіцяв і дотримав слово стосовно того, що електротранспорт і надалі перевозитиме усіх пільговиків безкоштовно. Загалом же, протягом останніх 7 днів волонтерами «Слова і Діла» було зафіксовано 31 нову обіцянку міських голів обласних центрів України. Ще 2 обіцянки, зокрема щодо вищезгаданого безкоштовного проїзду пільговиків у електротранспорті Тернополя і нормального режиму роботи ринку «Любінське сяйво» у Львові, їх ініціаторам вдалося виконати.

Натомість, невиконаними обіцянками цього тижня відзначилися міські голови Львова Андрій Садовий, Харківа – Геннадій Кернес і Сум – Олександр Лисенко.

З повним переліком мерських обіцянок, які були зафіксовані волонтерами проекту «Слово і Діло» за останній період, можна ознайомитись на персональних профілях вищезазначених мерів обласних центрів України.

«Слово і Діло» продовжує стежити за обіцянками очільників українських міст. Найближчим часом чекайте дайджест із переліком виконаних та невиконаних обіцянок голів обласних державних адміністрацій, котрі не сховалися від пильного ока волонтерів системи народного контролю.

Якщо Ви побачили чи почули обіцянку будь-якого іншого політика або чиновника, про зміст якої, на Вашу думку, має дізнатися вся країна, надсилайте її нам на електронну адресу [email protected] з поміткою «Обіцянки політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: