Знову вибори: законопроект приймуть, але відкритих списків не буде – експерт

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

У коаліції в принципі немає розуміння, що являє собою система відкритих списків, тому зміни будуть внесені, але вони не гарантують відкритості.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Петро Олещук, аналізуючи наближення місцевих виборів та ймовірність проведення їх за відкритими списками, як обіцяють в уряді.

«Згідно з коаліційною угодою, депутати зобов'язані прийняти відповідний законопроект. Проте в коаліції на даний момент саме узгоджений текст відсутній, а пропозиції, зокрема, внесений проект фракції «Батьківщини», викликають більше запитань, аніж дають відповідей. Цей проект не є таким, що гарантує систему виборів за відкритими списками», – розповідає експерт.

За його словами, інші пропозиції також викликають великі сумніви щодо відкритості списків. На стогодні в коаліції немає рішення та взагалі розуміння того, що є виборами за відкритими списками, а за цією назвою може подаватися що завгодно.

«Зміни, що пропонує «Батьківщина» – це варіації на тему мажоритарки з можливістю партій впливати на перерозподіл мандатів. Але це не система відкритих списків. Уряд не готовий до відповідного впровадження нової системи виборів», – пояснив політолог.

Проте політолог Андрій Круглашов переконаний, що у відкритих списках немає надзвичайної необхідності.

«Використання системи відкритих списків на місцях може заплутати виборців та призведе до падіння явки і зростання порушень, насамперед, ненавмисних», – пояснив він.

Нагадаємо, спікер парламенту Володимир Гройсман вже кілька разів обіцяв, що місцеві вибори відбудуться за новим законодавством, а відповідний законопроект буде внесений до кінця травня цього року.

Народний депутат Олександр Черненко також запевнив, що новий закон про місцеві вибори буде на пропорційній основі за відкритими партійними списками.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: