США не зробили для України нічого, крім символічних жестів – Die Zeit

Читать на русском
Коли Путін почне наступ на Маріуполь, пробиваючи сухопутний коридор до Криму, всі почнуть думати про Захід, адже він повинен буде відреагувати. Але тоді з'ясується, що ніякого Заходу насправді немає.

Коли Путін почне наступ на Маріуполь, пробиваючи сухопутний коридор до Криму, всі почнуть думати про Захід, адже він повинен буде відреагувати. Але тоді з'ясується, що ніякого Заходу насправді немає. Замість нього на божий світ вийде інша проблема, яку раніше за конфліктом з Росією ніхто не помічав: розбіжності між Європою та Америкою.

Такими міркуваннями на сайті німецького видання Die Zeit поділилися журналісти Керстін Коленберг і Еліс Бота, передає «Слово і Діло».

У разі ескалації конфлікту багато хто у Вашингтоні виступить за поставки Україні озброєння, а в Брюсселі і тим більше в Берліні – практично ніхто, переконані автори статті.

Вони нагадали, що буквально кілька місяців тому влада України попросила у США поставити їм військову допомогу «для посилення обороноздатності країни», але в підсумку отримала тільки 300 американських військових інструкторів, позашляховики і прилади нічного бачення.

«От і вся допомога країні, що воює. Подумавши над розривом між українськими ілюзіями і американською готовністю виконати прохання, приходиш до висновку, що до цих пір нічого, крім символічних жестів, зроблено не було», – резонно зауважують Коленберг і Бота.

На даний час Обама хоче уникнути ескалації конфлікту, тому він виступає проти поставок озброєння Україні. Президент США також вважає, що той, хто поставляє зброю, встає на шлях гонки озброєнь, і російський президент Володимир Путін не буде склавши руки спостерігати за ними і направить на схід України чергову партію зброї. За словами радника Білого дому, в даний час там дбають виключно про те, щоб поліпшити ситуацію з безпекою.

«Протягом останніх 25 років США проявляли вкрай нестабільний інтерес до України: то американці були зацікавлені в побудові там демократичного суспільства, то мали з нею справу через близькість стратегічного супротивника Росії», – підсумовують журналісти.

Разом з тим автори статті не виключають, що якщо в найближчі місяці ситуація на сході України погіршиться, то політика США, можливо, знову зміниться і Барак Обама знову задумається про постачання зброї, оскільки його політичні супротивники, а також деякі з числа політичних друзів будуть змушувати його дати відповідь на питання: чи може Америка стерпіти таке від Путіна? І тоді знову актуалізується проблема розбіжностей між Америкою і Європою у цьому питанні.

Нагадаємо, 11 березня стало відомо про рішення президента США Барака Обами почати поставки в Україну бронеавтомобілів Humvee і розвідувальних безпілотників Raven. Крім бронемашин і безпілотників, від уряду США Україна вже отримала радіостанції, радари та інше обладнання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: