Проект облаштування кордону «Стіна»: куди зникають гроші?

Читать на русском
«Слово і Діло» вирішило поцікавитися, на якому етапі будівніцтва перебуває проект «Стіна» між Україною та Російською Федерацією і скільки коштів на це вже виділено.

За підрахунками Держприкордонслужби, Україна не контролює більше 400 кілометрів свого кордону. При цьому, проект «Стіна» вкотре загальмував через нестачу фінансування. А Харківський «Завод ім. Фрунзе», який виготовляє огорожі, скаржиться – держава не дає грошей на будівництво «Стіни».

Перша партія огорож довжиною в 4,3 км, вартістю 1,7 млн грн була замовлена харківськими прикордонниками. Наступні встановлені 360 метрів паркану вже були підготовлені за приватний кошт. Своєї черги чекають ще 100 метрів споруд.

«Прикордонники поки не отримали цільових грошей на проведення робіт, і з початку року вирішують, встановлювати паркан чи ні, коли і за які кошти. Тому в якийсь момент ми прийняли рішення виділити кошти на стартові роботи, прикордонники зі свого боку залучили волонтерів», – зазначив голова правління ПАТ «Завод ім. Фрунзе» Олександр Василенко.

Цікаво, але прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк обіцяв закінчити перший етап робіт зі створення «Стіни» на кордоні з Російською Федерацією ще до 30 вересня 2014 року. Тоді тимчасовим урядом було виділено на ці цілі 100 млн грн. Але вже до 1 жовтня в Кабміні вирішили змінити виконавця замовлення «з метою раціонального використання часу». І реалізація проекту перейшла від Міністерства інфраструктури до Державної прикордонної служби.

У листопаді прикордонники оцінили вартість облаштування 1 км державного кордону в рамках цього проекту в середньому в 3,7 млн грн. В цілому, за словами голови Державної прикордонної служби Віктора Назаренка, для облаштування усього кордону України з Росією та Білоруссю, Молдовою і Придністров'ям урядом передбачено видатки в розмірі 8 млрд 362 млн грн: у 2014 році – 96 млн, у 2015 році – 2 млрд 668 млн грн і в 2016 році – 5,5 млрд грн.

Проект споруди кордону швидко забуксував, але після виділення Євросоюзом 235 млн грн на облаштування українсько-російського кордону Яценюк вирішив продовжити проект, щоправда, змінивши його назву. Так, 30 грудня 2014 прем'єр-міністр запевнив, що в 2015 році на українсько-російському кордоні буде продовжено будівництво захисної «стіни». Яценюк зазначив, що цей проект тепер називається «Європейський вал», а на його будівництво в 2015 році передбачено 300 млн гривень замість раніше заявлених 2,6 млрд. Крім того, 18 лютого 2015 року Арсеній Яценюк заявив, що в 2014 році було виділено на лінію безпеки і на «Європейський вал» 235 млн гривень, а не очікувані 96 млн.

Виникає резонне питання, чи не ті це 235 мільйонів від Європейського Cоюзу, що були освоєні ДПС ще в листопаді на покупку автомобілів, кранів, екскаваторів, тракторів, спостережних металевих веж, службових модулів та іншого?

Відповідь на це питання криється в постанові уряду № 458. «Відповідно до частини шостої статті 23 Бюджетного кодексу України, передати бюджетні призначення, передбачені у 2014 році Міністерству фінансів у спеціальному фонді державного бюджету за програмою 3511650 «Реалізація програм допомоги Європейського Союзу» в сумі 235047, 4 тис. гривень, джерелом надходження яких є другий транш угоди про фінансування програми «Підтримка секторальної політики управління кордоном в Україні», Міністерству внутрішніх справ за програмою 1002030 «Матеріально-технічне забезпечення Державної прикордонної служби України та утримання її особового складу» для здійснення заходів, спрямованих на забезпечення безпеки державного кордону», – йдеться в документі. Тож 235 млн грн, про виділення яких в лютому відзвітував Яценюк – це гроші Євросоюзу, а отже, які бюджетні кошти на «Стіну» виділив Кабмін і чи були освоєні 100 млн, які виділялися урядом у вересні? І якщо ні, де зараз знаходяться ці гроші?

У Держприкордонслужбі повідомляють: «фінансування першими для інженерного устаткування цих ділянок ДПС отримала в кінці 2014 року в розмірі 235 млн грн. До кінця року вдалося використати 163 млн», – сказав на брифінгу 5 березня помічник голови Держприкордонслужби, прес-секретар Олег Слободян. Таким чином, прикордонники повідомляють про освоєння зовсім іншої цифри, на 72 мільйони гривень менше, ніж запевняв у лютому прем'єр-міністр.

Крім того, Слободян запевнив, що активна фаза будівництва споруд на кордоні почнеться вже у квітні, адже «перше фінансування в розмірі 30 млн грн має надійти в березні». Тим не менш, 3 квітня Держприкордонслужба публічно відзвітувала про отримання тільки 10 млн грн на інженерне облаштування кордону з Російською Федерацією. А «бурхливе будівництво» так і не почалася, так само як і не було залучено 40 тисяч переселенців з Донбасу для зведення цих споруд.

У сухому залишку виникає дуже багато питань до Прикордонної служби, Кабміну і його голови Арсенія Яценюка щодо використання коштів, відповіді на які «Слово і Діло» збирається продовжувати шукати.

Анастасія Соснова, спеціально для «Слово і Діло».

Примітка автора: станом на 18.05.2015 року «Слово і Діло» направило ряд запитів на доступ до публічної інформації в Міністерство внутрішніх справ, Державну прикордонну службу, Кабінет міністрів і Державну казначейську службу України. Автор не звинувачує вищевказаних осіб чи державні структури у будь-яких незаконних діях. Мета автора – розібратися в питанні фінансування проекту «Стіна».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: