Кредитори можуть погодитися на «м'яку реструктуризацію» боргу – експерт

Читать на русском
Василь Юрчишин

Переговори щодо реструктуризації українського боргу не проваляться, але й на поступки від кредиторів сподіватися Україні також не варто.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, аналізуючи питання реструктуризації зовнішнього боргу України.

«Переговори з кредиторами не проваляться. Такого роду переговори ніколи не бувають простими і навіть було б дивно очікувати, що раптово кредитори підуть на поступки Україні. Навіть добре, що немає таких райдужних перспектив, що міністр фінансів і прем'єр-міністр досить об'єктивно подають інформацію. Україна повинна продемонструвати свої здібності в переговорному процесі та бути готовою до того, що з деякими кредиторами потрібно буде працювати окремо», – розповідає експерт.

На думку експерта, наприклад, російський кредит винесений за рамки переговорного процесу, а це, звичайно ж, може хвилювати інших кредиторів. Виходить, що Росія знаходиться в більш привілейованому становищі, ніж інші країни, хоча всі розуміють, що це політичний процес.

«Очевидно, що мова не може йти про списання боргу, тому ті заяви, які звучать з вуст деяких політиків, не мають під собою раціональної основи, але є сподівання на зниження вартості обслуговування і на «м'яку реструктуризацію»», – підсумував фахівець.

Як відомо, МВФ схвалив програму кредитування економіки України загальним обсягом $ 17,5 млрд терміном на чотири роки. Перший транш Україна вже отримала (5 млрд дол.), а другий очікується влітку. Міністр фінансів Наталія Яресько вже заявила, що цих грошей недостатньо. Також сьогодні Яресько повідомила, що переговори з кредиторами про реструктуризацію йдуть складніше, ніж очікувалося.

Нагадаємо, що переговори про реструктуризацію боргів України тривають з 13 березня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: