Глобальна приватизація: як украсти держактиви дешево? – експерт

Читать на русском
Юрій Буздуганекономіст

Державна власність в Україні складає 12%, що є неприпустимо низьким показником, тому проводити приватизацію за таких умов абсолютно безглуздо.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Юрій Буздуган, аналізаючи перспективи проведення приватизації, яка має розпочатись вже з червня.

«Частка державної власності в структурі економіки України становить 12%. Для порівняння – в СРСР це було 100%. У європейських країнах зараз, наприклад, у Франції – 40%. В найбільших ліберальних країнах світу, в США – 20%. З такими об'ємами, як в Україні, приватизація взагалі не має сенсу. Рівень державного майна – неприпустимо низький. В цих умовах проводити приватизацію можна з однією метою – вкрасти або взяти задешево державну власність та почати дерибан», – розповідає експерт.

За його словами, політика подальшої приватизації в цих умовах, з точки зору національних інтересів – безумство. А щодо недопуску російського бізнесу до приватизації, то для початку логічно, принаймні, вивести свої капітали з РФ.

Як відомо, в уряді також вирішили, що всі порти півдня України виставлять на аукціон.

Спеціалісти поділилися міркуваннями з приводу проведення приватизації, підготовки законопроекту, що не допускає російський бізнес до приватизації та оренди портів на півдні України.

Директор ГО «Інститут розвитку територій» Юрій Ганущак вважає, що виведення портів із переліку стратегічних підприємств – це державний інтерес, який полягає у нових податках, у надходженні коштів.

«Оренда портів більшою мірою стосується лобіювання в уряді. Невизначеним є питання ренти, тобто обсягу грошей, які держава буде стягувати з порту. Це має бути прораховано детально, адже тут криються основні корупційні загрози, тому що це сірі схеми виводу грошей. Саме оренда найчастіше використовується як спосіб прихованого виведення державних активів, щоб потім у майбутньому перепродати інвесторам через заставу», – пояснює Ганущак.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив про намір провести наймасштабнішу за останні 20 років приватизацію.

Також міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус планує виставити на продаж ДП «Укрспирт», ПАТ «Центренерго», Одеський припортовий завод та ін.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: