Борг України не настільки великий, щоб його не можна було списати – екс-міністр фінансів США

Читать на русском
Економічний експерт і колишній міністр фінансів США вважає, що міжнародні кредитори України можуть створити прецедент, пішовши на поступки в реструктуризації її боргів.

Зовнішні кредитори України не можуть вплинути на процеси, що відбуваються в Україні, але в їх силах зробити так, щоб обмежені ресурси Києва пішли на відновлення економіки, а не на виплату боргів.

Про це у своєму авторському матеріалі в американському The Washington Post написав екс-міністр фінансів США, а нині – професор Гарвардського університету Лоуренс Саммерс, передає «Слово і Діло».

«Якщо виникне необхідність, Україна повинна бути готова до того, щоб оголосити дефолт і не виконати свої зобов'язання, а міжнародне співтовариство має ясно дати зрозуміти, що воно продовжить надавати допомогу Києву. У контексті таких кроків у кредиторів не залишиться іншого вибору, окрім як прийняти економічну реальність ситуації, що склалася», – вважає Саммерс.

На його думку, борг України перед зовнішніми кредиторами насправді на настільки великий, щоб поставити під загрозу світову фінансову систему. «І чому б нам не створити прецедент, коли, позичаючи гроші країні, яка потім піддається вторгненню з боку іноземної держави, ми не чекаємо, що платники податків усього світу гарантують нам повне повернення наших грошей?» – зауважив експерт.

Він додав, що за вмілого коригування країна зможе виконати свої зобов'язання, але підштовхуючи її до дефолту, інвестори створюють вкрай несприятливі умови для ефективного руху капіталу. До того ж, розрахунки МВФ підтвердили, що в разі скорочення поточних виплат в рахунок боргу України зможе зберегти стійкість своєї фінансової системи і уникнути надмірного зростання боргів у наступні 5 років.

«В Україні зараз відбувається багато такого, що міжнародне співтовариство просто не може контролювати. Але ми можемо зробити так, щоб обмежені ресурси цієї країни були спрямовані на відновлення її економіки, а не на виплату боргів тим, хто видав їй кредити, про які тепер шкодує», – підсумував Саммерс.

Нагадаємо, інший фінансовий аналітик, американець Марк Адоманіс зазначив, що переговори українського Мінфіну і кредиторів зайшли в глухий кут, у зв'язку з чим в Україні вірогідний дефолт. Складність переговорів підтвердила сьогодні і міністр фінансів Наталія Яресько, яка раніше зазначала, що питання з реструктуризацією боргів має вирішитися до червня поточного року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: