Рано радіти. Ремонтувати хрущовки тепер доведеться власним коштом

Читать на русском
Прийнята сьогодні поправка до закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» фактично зобов'язує жителів багатоквартирних будинків об'єднуватися в ОСББ.

Закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», прийнятий сьогодні парламентом, фактично примусово робить усіх власників квартир членами ОСББ.

Якщо мешканці багатоквартирного будинку не самоорганізуються, місцева влада сама призначать керуючого будинком, розповідає про вимоги закону «Слово і Дело».

Така норма, м'яко кажучи, дивує. Не дуже зрозуміло, відколи право власності в Україні можна набути примусово. Яке право має влада нав'язувати громадянам облаштування побуту? Нехай навіть найінфантильнішим, нехай навіть на конкурсній основі.

І одна справа – стати співвласником новобудови в Новопечерських Липках, зовсім інша – коли на вас повісили ремонти старої п'ятиповерхівки в районному центрі, а ви – самотній пенсіонер, що раніше справно платив в казну за облаштування прибудинкової території.

Водночас експерт «Реанімаційному пакету реформ» Ярослав Юрчишин вважає, що в новому законі немає нічого поганого. На його погляд, він надає певні пільги мешканцям, тому було б неправильно ними не скористатися. За його словами, так чи інакше управління будинком має бути, і поступово потрібно входити до складу ОСББ, адже це має додаткові переваги для самих мешканців будинку. Крім того, через рік контракт з управлінцем можна розірвати.

Що ж робити протягом цього року – залишається загадкою. Жодних механізмів впливу на управителя документ не передбачає. Більше того, керівник ОСББ може подати в суд на неплатника і йому нецікаво, чи хотів власник квартири називатися співвласником даху, підвалу, східців, ліфту та прилеглої території.

Автор змін, народний депутат від «Самопомочі» Олена Бабак, справді непогано розбирається в грантах, єдине, чого вона не враховує: в Європі та Штатах немає напівзруйнованих багатоповерхівок, які десятиліттями не знали ремонту.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада прийняла закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», тим самим остаточно позбавивши монополії ЖЕКи. За відповідне рішення проголосували 256 народних обранців.

Між тим, судячи з публічних заяв мерів українських міст, вони активно готуються до передачі багатоквартирних будинків у власність жителів. Так, міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус пообіцяв реорганізацію ЖЕКів на користь збільшення кількості ОСББ. Львівський градоначальник Андрій Садовий запланував за їх допомогою реалізувати програму з енергозбереження. А мер Полтави Олександр Мамай навіть пообіцяв запровадити в місцевих університетах спеціальні курси для майбутніх очільників ОСББ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: