Фортифікації на Донбасі: після «копняка» Президента зареєстровані 160 проектів споруд

Читать на русском
У Державній архітектурно-будівельній інспекції відзвітували про реєстрацію 160 проектів фортифікаційних споруд на Донбасі.

У Державній архітектурно-будівельній інспекції зареєстрували 160 проектів фортифікаційних споруд у Донецькій і Луганській областях, які повинні бути зведені зусиллями обласних і районних адміністрацій з усієї України.

Із зазначеної кількості, станом на 5 травня до будівництва приступили лише в 105 точках по лінії зіткнення з підконтрольною бойовикам територією, більшість споруджуваних об'єктів територіально знаходяться в Донецькій області, передає «Слово і Дело» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

Так, у Донецькій області на даний момент будують 96 споруд. Найбільш активними областями в цьому питанні стали Донецька, Луганська та Полтавська. Представники Донецької ОДА склали 107 декларацій на будівництво фортифікацій, Луганської – 34, Полтавської – 13. По одному проекту споруд зареєстрували у Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській, Рівненській, Львівській і Житомирській областях.

Насправді ж, масштаби фортифікаційних споруд, заплановані українським урядом – куди більш серйозні. Так, згідно з планами міністра регіонального розвитку та будівництва Геннадія Зубка, навколо зони конфлікту повинні з'явитися 3 лінії оборони, будівництво яких мають завершити протягом травня. Відповідне розпорядження дав наприкінці вересня Петро Порошенко. Станом на 26 січня загальна протяжність ліній оборони, вже створених військовими, становила 400 км.

Однак губернатори регіонів, на яких було покладено обов'язок допомогти військовим, у цьому питанні явно недопрацювали, адже 29 квітня РНБО винесла догану керівникам Донецької та Закарпатської областей за зрив термінів будівництва.

Цікаво також, що обіцянки побудувати дані споруди публічно задекларували губернатори практично всіх областей. Зокрема, побудувати 31 взводний пункт на території зони конфлікту пообіцяв глава Харківської ОДА Ігор Райнін, 12 – івано-франківський губернатор Олег Гончарук, 7 – голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук. А губернатор Черкаської області Юрій Ткаченко навіть запевнив, що перевиконає план.

Однак поки що завданням номер один для регіональних керівників залишається все-таки необхідність укластися в терміни. У Верховній Раді, своєю чергою, вже навіть пригрозили відставкою губернаторам, що саботують процес.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: