Що встиг зробити для Харківщини Ігор Райнін за 100 днів?

Читать на русском

«Слово і Діло» спробувало проаналізувати діяльність Ігоря Райніна за перші 100 днів його роботи на посаді губернатора Харківської області.

13 травня – перші 100 днів після того, як у Харківщини з'явився новий губернатор. Слідкуючи за рівнем відповідальності провідних українських політиків і чиновників в регіонах, «Слово і Діло» спробувало проаналізувати діяльність Ігоря Райніна в контексті його обіцянок протягом вищевказаного періоду та дізнатись, чи є чим похвалитись новому очільнику Харківщини за перші 3 місяці своєї роботи.

3 лютого 2015 року у Харкові Президент України Петро Порошенко представив нового голову ОДА – Ігора Львовича Райніна. Останній замінив на цій посаді Ігоря Балуту, який очолював область з 4 березня 2014 року та був креатурою Арсена Авакова. Перед цим Райнін працював в Адміністрації Президента під особистим патронатом Бориса Ложкіна.

Характерною рисою Ігоря Львовича як першої особи області в перші 100 днів стало те, що від самого початку він наголошував на своїй приналежності до людей Президента. Поряд з цим, Райнін також акцентував увагу на об'єднанні різних політичних сил у зв'язку з агресією РФ проти України. І варто відзначити, що це йому частково вдалося: не дарма мер Харкова Геннадій Кернес заявив, що Райнін – компромісний варіант для області. Людина, яка здатна запустити процес нормальних стосунків між ОДА та мерією, чого не було за час губернаторства Ігоря Балути.

Одразу ж після призначення Ігор Райнін розпочав процес об'єднання депутатів облради під своїм патронатом. Як результат – сьогодні в обласній раді сформувалася більшість під назвою «Єдність Харківщини». Нова прогубернаторська більшість показала свою спроможність 9 квітня, коли визнала РФ країною-агресором. Тоді «за» проголосувало 99 депутатів, а «проти» – лише 3. Екс-губернатор Харківщини Михайло Добкін одразу ж заявив, що це рішення депутати прийняли через тиск та залякування, та звинуватив частину депутатів облради в «тушкуванні». Але сам факт голосування лише підтвердив процес політичного переформатування на Харківщині, враховуючи те, що ще 25 лютого це питання навіть не було включене до порядку денного роботи сесії.

Але, повертаючись до губернатора, зазначимо, що ще одним, не менш важливим аспектом публічного позиціонування Райніна, є образ борця з корупцією. За словами самого губернатора, між корупцією та диверсантами, які підривають цистерни, різниці немає, а ставлення до цього явища повинне бути як до ворога України. Під час кожного інтерв'ю керівник ОДА наголошує, що «буде випалювати корупцію розпеченим залізом», говорить про повну відкритість роботи обласної влади та заявляє про співпрацю з правоохоронними органами України в питаннях хабарництва серед чиновників ОДА.

В лютому «Слово і Діло» зафіксувало обіцянку Ігоря Райніна щодо періодичного інформування громадськості про результати боротьби з корупцією. Не менш цікавими, аніж у Харківського міського голови, є наради і в губернатора. Зокрема, на одній з них Райнін жорстко розкритикував роботу департаменту ОДА, який відповідає за житлово-комунальне господарство. А про стосунки губернатора з керівництвом служб автодоріг області годі й говорити. 8 травня очільник області перейшов від критики та викликів на килим до конкретних обіцянок на їхній рахунок, давши слово громаді повністю змінити керівництво служби автомобільних доріг області (дана обіцянка знаходиться в процесі виконання).

Іншим основним завданням для Райніна є посилення обороноздатності області та національна безпека в регіоні. На даному напрямку роботи Ігор Львович досяг значних успіхів. Зокрема, перехопивши естафету від Балути, Райнін зумів за короткий час мобілізувати ресурси області для реалізації цих завдань. Вже через кілька днів після його призначення, 13 лютого, в області був напрацьований план територіальної оборони, який 5 березня затвердили на сесії облради з виділенням коштів на оборону у сумі 15 млн грн. 16 березня під час засідання Державної комісії з надзвичайних ситуацій прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк високо оцінив роботу керівництва Харківського регіону в питаннях безпеки і оборони. Керівник області зазначив, що за участі фахівців в регіоні підготовили майже 2 тис. санітарних інструкторів. Щоденно на патрулювання вулиць виходить більше 1 тис. працівників міліції, а біля найбільш важливих об’єктів встановлено пости та легку бронетехніку. Крім того, посилена охорона об’єктів метрополітену. Взаємодія з правоохоронними органами повністю налагоджена. Станом на сьогодні, в області закінчується розробка проекту «Безпечна область».

Про значне посилення обороноздатності області свідчать факти суттєвого зменшення випадків диверсій та терористичних актів на території Харківщини. За Райніна відбувся процес переходу від встановлення блокпостів по області до зведення комплексних інженерних оборонних споруд. Зокрема, однією з обіцянок Райніна було завершення будівництва до 1 травня на розвилці автотраси Бєлгород-Харків-Київ-Ростов обороного комплексу, т. зв. «Форту Сонячного» (обіцянка має статус невиконаної, оскільки влада не вклалася в обіцяний термін). Райнін також обіцяє створити нові загони територіальної оборони (в процесі виконання).

Не відбувається застій і в питанні виконання завдання Президента. Зокрема, Харківській області було доручено побудувати до кінця травня на території Луганщини 31 взводно-опорний пункт. Райнін пообіцяв, що всі роботи будуть завершені вчасно (обіцянка знаходиться на стадії реалізації – станом на 13 травня, роботи виконані на 47%). Варто додати, що незважаючи на задану кількість необхідних споруд, влада області розпочала будівництво власними силами, не чекаючи грошових надходжень з Бюджету. А ось інша обіцянка Ігоря Райніна щодо повного виконання плану по мобілізації IV хвилі не була виконана. Область виконала план лише на 76%.

Варто додати, що за 100 днів свого губернатарства Райнін дав найбільше обіцянок (13), що стосуються саме блоку національної безпеки та оборони. І, до речі, 2 з них вже мають статус невиконаних, а інші знаходяться на стадії процесу реалізації.

Не менш щедрий Ігор Райнін й на обіцянки, що стосуються економічного розвитку Харківщини. Зокрема, губернатор вважає, що сталий економічний розвиток регіону буде забезпечений інвестиційною привабливістю області. В день свого призначення Райнін заявив, що його робота буде націлена на поліпшення інвестиційного клімату та співпраці з міжнародними фінансовими організаціями та інституціями. Губернатор активно проводить зустрічі з представниками іноземних держав, заманюючи їх до інвестування в економіку області. 26 лютого він зустрічався з генеральним консулом ФРН Вольтером Детлефом. Сторони обговорили питання проведення «Тижня Німеччини» у Харкові восени 2015 року, в рамках якого буде організовано другу конференцію з енергозбереження та енергоефективності. 11 травня Райнін повідомив, що між Україною і Норвегією досягнуто домовленості про надання 35 млн євро для реалізації різних програм.

Заради інвестицій Райнін обіцяє провести комплекс реформ на регіональному рівні. 22 березня губернатор запевнив, що після травневих свят він презентує план щодо здійснення регіональних реформ у Харківській області. Це, насамперед, стосується охорони здоров'я, ЖКГ, системи освіти та інших галузей на регіональному рівні. Станом на 13 травня ця обіцянка також знаходиться в процесі виконання. Ігор Райнін часто заявляє, що однією з умов внутрішньоекономічного розвитку є ефективність менеджменту на підприємствах.

Так, очільник області пообіцяв домагатися звільнення з державних підприємств неефективних керівників, а самі підприємства, на його думку, мусять пройти перевірку міжнародними аудиторами. Наприклад, 3 квітня Райнін повідомив, що керівництво ТЕЦ-5 і ТЕЦ-2 «Есхар» не на 100% виконує ті договори, які були укладені з ними під час продажу теплоелектростанцій, і їх обов'язково перевірять аудитори (поки що обіцянка знаходиться на стадії виконання). Серед бюджетоформуючих підприємств області Райнін робить ставку на підприємства, що виробляють продукцію для ВПК, експортноорієнтовану важку продукцію та енергоутворюючі підприємства. Якщо брати конкретику, то Райнін обіцяє, що завод ім. Малишева буде забезпечений оборонними замовленнями, а ПАТ «Укргазвидобування» буде й надалі розвивати потужності в Харківській області (обіцянки в процесі виконання). За словами Райніна, «Укргазвидобування» в 2015 році профінансує роботи з капітального ремонту, реконструкції та будівництва об'єктів житлово-комунальної та соціальної сфер області.

Ще одним власним досягненням протягом перших 100 днів новий губернатор вважає прийняття Стратегії розвитку Харківської області до 2020 року (обіцянка виконана). За словами самого Райніна, це перший такий документ, що орієнтується саме на розвиток області. В документі передбачено виділення значних коштів на ті чи інші райони області. Слід зазначити, що Райнін приділяє значну увагу різним куточках Харківщини. Зокрема, 2 травня Райнін відвідав Куп'янський район, де пообіцяв допомогти з забезпеченням комп'ютерами школі в Кругляківці, запустити в 2015 році 20 об'єктів в житлово-комунальній та соціально-гуманітарній сферах, відремонтувати автодорогу Харків-Куп'янськ. 8 травня він вже був у Сахновщинському районі, де запевнив, що здійснить ремонт доріг в районі, проведе газифікацію та реконструкцію і будівництво водопроводних мереж низки населених пунктів, виділить кошти на будівництво спорткомплексу в с. Лигівка та на ремонт школи в Огіївці.

Така активність губернатора може мати просте пояснення. Від 28 лютого 2015 року Райнін очолює Харківську територіальну організацію партії «Блок Петра Порошенка-Солідарність». Враховуючи, що Харківська область традиційно на виборах віддає перевагу представникам «Партії Регіонів»-«Опозиційному Блоку», можна говорити, що Райнін активно включився у гонку за потенційними голосами на осінніх виборах. І хоча Ігор Райнін пообіцяв, що не буде підтримувати жодного кандидата на мерських виборах на Харківщині, ця обіцянка, очевидно, буде невиконаною.

Підсумовуючи аналіз, варто додати, що Райнін належить до відкритих губернаторів. Він активно виступає перед громадами, відкритий до журналіських запитань та досить активно представлений у ЗМІ України.

За 100 днів роботи Ігоря Райніна на посаді голови Харківської ОДА «Слово і Діло» зафіксувало 48 його публічних обіцянок, з яких виконано – 8, не виконано – 2, а ще 38 знаходяться в процесі. Станом на 14 травня, рейтинг відповідальності губернатора Харківщини, у порівнянні з іншими очільниками регіонів України, складає 16%.

Міхальков Сергій, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: