Як працюють ваші губернатори? Дайджест обіцянок голів ОДА за 6.05-13.05

Читать на русском

Сьогоднішнє засідання Верховної Ради України не обійшлося без суперечок та бурхливих сварок. Черговим приводом у перепалці між депутатами стала фігура губернатора Чернігівщини Валерія Куліча, який попри те, що віднедавна призначений очільником області, продовжує мати статус народного депутата України. Більше того, нардепи навіть заблокували на певний період трибуну парламенту з вимогою таки поставити на голосування позбавлення депутатського мандату Валерія Куліча.

Натомість, Володимир Гройсман у відповідь своїм колегам по парламенту заявив про те, що відповідне питання стоїть у плані на вівторок. «Він (Валерій Куліч – Ред.) хотів особисто прийти до Ради і зачитати свою заяву. Тому вона стоїть на вівторок і не треба робити з цього трагедій», – повідомив спікер. Хоча й дивно, адже сьогодні парламентарі позбавили повноважень ще двох нардепів, серед яких і чинний губернатор Тернопільщини Степан Барна.

Як згодом відзначив у власному Facebook народний депутат Борис Філатов, пікантності ситуації додає той факт, що Куліч є мажоритарником з 205-гоодномандатного виборчого округу на Чернігівщині, де уже зараз переплелись інтереси кандидатів від «БПП» і «НФ».

«На 205 окрузі переплелися інтереси «НФ», «РПЛ» (базова область Ляшка) і Адміністрації Президента, яка хоче протягнути по цьому округу члена «молодої команди» Черновецького, племінника Матвієнка, керівника ДУСі – пана Березенка. Четверта додаткова інтрига – по 205 округу заявився балотуватись Геннадій Корбан, який дратує АП», – написав Філатов.

Однак за останній час це не єдиний скандальний випадок, що прямо стосується очільників регіонів. 9 травня соцмережі сколихнула заява губернатора Одеської області Ігоря Палиці про те, що українські «лжепатріоти» нібито розгойдують ситуацію в місті, а їх дії – часом страшніша загроза, ніж зовнішні сили. Після цього місцеві євроактівісти вже звернулися до Президента з вимогою відсторонити Палицю, а також начальника обласного УВС Катеринчука, а його помічниця Зоя Казанжи навіть заявила про відставку свого шефа, хоча згодом цей допис видалила. Більше того, згодом з'явилась інформація про те, що Палиці запропонували міністерське крісло. Та поки кінцевого рішення ані щодо відставки, ані щодо міністерського призначення немає, Палиця вирішив пограти у мовчанку і не відзначався останній період гучними публічними заявами чи обіцянками.

Чого не скажеш про губернатора Харківщини Ігоря Райніна. Він виявився одним із небагатьох очільників Харківщини, що системно відвідує віддалені регіони області. Так, в ході поїздки до Сахновщинського району глава ОДА заявив, що найближчим часом буде здійснена повна заміна всього керівництва служб автомобільних доріг області, здійснено ремонт доріг в Сахновщинському районі, газифіковано с. Новодмитрівку, с. Терноватку і с. Костянтинівку у 2015 році. Окремим блоком в заявах губернатора були декларації щодо виділення з обласного бюджету коштів на реконструкцію та будівництво водопровідних мереж в Тарасівці, Червоному Степу, Дар-Надії, Шевченковому, закладення коштів на будівництво спорткомплексу в с. Лигівка та виділення 500 тис. грн на ремонт школи в Огіївці.

Крім того, відзначився цього тижня Ігор Райнін й одною виконаною обіцянкою, стан реалізації якої вдалося підтвердити волонтерам «Слова і Діла». Ще 21 квітня він заявив, що в місті буде введено заборону на проведення всіх масових акцій до 10 травня, а 1 травня 2015 року відповідне рішення ухвалив суд. Також проти проведення заходів громадськими організаціями з 1 по 9 травня виступила Комісія Харківського міськвиконкому.

Ще одним лідером за виконаними обіцянками цього тижня сміливо можна назвати губернатора Миколаївщини Вадима Мерікова. 27 квітня він запевнив, що на травневі свята в Братському районі відкриють пам'ятник дітям війни, а уже 8 травня 2015 року, в День пам’яті і примирення, перший заступник голови облдержадміністрації Микола Романчук взяв участь у відкритті першого в Миколаївській області пам’ятного знаку «Дітям війни» в смт. Братське. Ще двома реалізованими обіцянками Мерікова стали створення регіональної Ради підприємців при Миколаївській ОДА, яку очолила Олена Герасимчук, та недопущення провокацій і диверсій під час відзначення травневих свят. І хоча 9 травня основним інцидентом під час свята в Миколаєві була сутичка з комуністами, які відмовилися проходити повз металошукач, міліції вдалося не допустити зіткнень між комуністами та іншими учасниками святкування.

Також по одній обіцянці вдалося виконати голові Черкаської ОДА Юрію Ткаченку, Дніпропетровської – Валентину Резніченку, Закарпатської – Василю Губалю, Херсонської – Андрію Путілову і Луганської – Геннадію Москалю. Останній на початку цього тижня сколихнув соціальні мережі своєю бурхливою реакцією на появу на забороненій до в'їзду території вантажівок з продуктами.

В той же час єдина невиконана обіцянка за останній тиждень зафіксована у голови Полтавської ОДА Валерія Головка. Він ще 31 січня пообіцяв знайти для 8-ї окремої автомобільної санітарної роти кілька списаних «уазиків» (автомобіль марки УАЗ) та запевнив, що наступного тижня особисто провідає бійців санітарної роти в зоні АТО. Однак, відповідно до листа Полтавської ОДА від 7 травня 2015 року, з початку 2015 року 8-й окремій автомобільній санітарній роті санітарні автомобілі медичної служби області не передавались.

Решта ж обіцянок, факт публічного виголошення яких було зафіксовано волонтерами «Слова і Діла», були новими і в більшості своїй наразі знаходяться лише на стадії виконання. Серед них – обіцянка голови Чернігівської ОДА Валерія Куліча про те, що в Чернігівській області газ буде заміщатися альтернативними видами палива, заява губернатора Сумщини Миколи Клочка про те, що на сесії обласної ради буде прийняте рішення про виділення коштів на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації в Шостці, обіцянка голови Херсонської ОДА Андрія Путілова про плани виділити родинам загиблих бійців АТО земельні ділянки на морському узбережжі, заява голови Вінницької ОДА Валерія Коровія про те, що обласна влада сприятиме завершенню реконструкції музею Миколи Леонтовича та обіцянка голови Кіровоградської ОДА Сергія Кузьменка щодо проведення навчально-польових зборів учнів в районах області. Ще дві нові обіцянки на цьому тижні озвучив і позбавлений сьогодні депутатського мандату губернатор Тернопільщини Степан Барна, який дав гарантії вирішити питання реконструкції каналізаційної насосної станції у Ланівцях та провести реконструкцію даху районної комунальної установи «Меморіальний комплекс-музей «Молотківська трагедія».

«Слово і Діло» продовжує стежити за обіцянками очільників регіонів і суспільно-політичною ситуацією в них. Найближчим часом чекайте дайджест із переліком виконаних та невиконаних обіцянок народних депутатів України та членів Кабінету міністрів.

Якщо Ви побачили чи почули обіцянку будь-якого іншого політика або чиновника, про зміст якої, на Вашу думку, має дізнатися вся країна, надсилайте її нам на електронну адресу [email protected] з поміткою «Обіцянки політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: