Президентські вибори у Польщі: що зміниться для України?

Читать на русском
Перший тур президентських виборів у Польщі несподівано для всіх виграв представник опозиції Анджей Дуда, другим став чинний президент республіки Броніслав Коморовський. Експерти просять не панікувати: обидва кандидати налаштовані на «теплі» відносини з Україною.

У неділю, 10 травня, у Польщі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними результатами першого туру виборів, перемогу здобув представник опозиційної партії «Право і справедливість» Анджей Дуда, обійшовши чинного президента республіки Броніслава Коморовського на 0,99%. Так, Дуда зміг набрати 34,76% голосів виборців, у той час як Коморовський – всього 33,77%. Таким чином, вже 24 травня відбудеться другий тур президентських виборів, де за голоси виборців змагатимуться обидва кандидати.

Окрім найнижчої явки з 1989 року, яка склала всього 49,4%, здивували і результати першого туру. Польські ЗМІ називають їх сенсаційними, відзначаючи, що напередодні голосування результати соціологічних опитувань свідчили про перевагу Коморовського. Дані ряду опитувань на початку виборчої кампанії говорили про те, що чинний глава держави може виграти вибори навіть у першому турі. Зараз же впевненість соціологів похитнулася – 1% різниці в голосах виборців у першому турі може вилитися в більший розрив у другому. Як не дивно, але для України теж важливо, хто переможе у виборах президента. Адже саме від особистості майбутнього глави польської держави залежить зовнішня політика щодо України.

Підтримка України Анджеєм Дудою

Ще на початку року кандидат на пост президента Анджей Дуда заявляв про можливе надання Україні військової допомоги, за що був жорстко розкритикований, в тому числі і Броніславом Коморовським. «Треба пам'ятати, що у випадку, якщо існує якась допомога, яку може надати Польща (Україні), таке рішення треба було б серйозно розглянути. Треба було б над ним добре подумати», – заявив Дуда 22 січня в інтерв'ю радіостанції RMF24. На таке сміливе зауваження не зміг не відреагувати чинний польський президент. Коморовський категорично заявив: «Польські солдати в Україні – це нонсенс».

Така, дещо «м'яка» міжнародна політика викликала хвилю критики у Дуди. Вся справа в тому, що «ПіС» виступає за більш тверду позицію щодо всіх, в тому числі до офіційної Москви і Берліна. «Питання в тому, яка позиція польської дипломатії в Європейському Союзі? Якщо ситуація така, що навіть не пускають її в ті органи, які займаються питаннями безпеки Польщі, бо це стосується війни, яка йде за нашим кордоном», – критикував Анджей Дуда президента Польщі за те, що той не зробив достатньо на міжнародній арені, в тому числі і стосовно України. Також частина критики офіційній Варшаві дісталася і за відсутність реакції на героїзацію воїнів ОУН-УПА в Україні.

Крім того, польський лідер «Права і Справедливості» не підтримує існуючий формат «нормандських переговорів». На його думку, переговори повинні проходити за участю найближчих сусідів України – Польщі, Словаччини, Румунії, Угорщини – і єврочиновників Федеріки Могеріні і Дональда Туска.

Підтримка України Броніславом Коморовським

Броніслав Коморовський – більш дипломатичний політик. Чинний глава Польщі намагався знайти підхід до України і за часів правління Віктора Януковича. Політика Коморовського нагадує тактику «шпагату» між усіма: як зазначає The Wall Street Journal, чинна влада Польщі проводить помірну закордонну політику дружніх відносин із західними союзниками, одночасно намагаючись підтримувати канал комунікації з Росією.

В цілому ж Коморовський підтримує євроінтеграцію України і прагнення увійти до НАТО. Правда, в довгостроковій перспективі. «Контекст подій за нашим східним кордоном є ключовим для нас. Президент Броніслав Коморовський послідовно підтримує прагнення України в бік структур Європейського Союзу та НАТО», – йдеться у передвиборчій програмі політика.

Запам'ятався українцям і гучний виступ з трибун українського парламенту. «Сьогодні ми разом повинні сказати, що не буде стабільної, безпечної Європи, якщо її частиною не стане Україна... Не буде вільної Польщі без вільної України», – сказав 9 квітня президент Польщі у Верховній Раді України.

Реакція українського МЗС

«Я хотів би дочекатися офіційних результатів виборів, навіть не цього туру, а другого, подивитися, хто буде обраний президентом. Але у будь-якому випадку, це навіть два кандидата, або це буде Коморовський або Дуда – обидва кандидати у своїх передвиборних кампаніях переконували і підкреслили необхідність відносин з Україною і підтримку такої динаміки розвитку відносин», – сказав посол України в Польщі Андрій Дещиця.

Тобто, на думку дипломата, для України не важливо, хто саме з двох кандидатів стане президентом Республіки Польща, адже обидва політики хочуть і далі розвивати відносини з Україною.

Таких же поглядів дотримуються і політологи. За словами Руслана Бортника, який би кандидат не виграв на президентських виборах у Польщі, відносини між країнами залишаться «теплими». «І чинний президент, і опозиціонер є однозначно антиросійськими. Вони будуть підтримувати Україну в конфлікті на Донбасі. За великим рахунком, неважливо, хто переможе», – підсумовує експерт.

Анастасія Соснова, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: