Якщо не буде автономії, Донбас не повернеться до складу України – експерт

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Питання автономії Донбасу закладене ще в Мінських угодах, а основні суперечки розгортаються тільки навколо того, наскільки широкою буде автономія східних регіонів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник, аналізуючи заяву глави італійського МЗС про те, що Україна повинна надати Донбасу автономію.

«Якщо проаналізувати уважно Мінські угоди, то дійсно можна констатувати, що там фактично вже закріплена автономія території Донбасу. Закладені елементи розширення прав місцевого самоврядування, фактично своя правоохоронна система. Елементи автономії вже є і вони більше нагадують федеративну автономію, ніж регіоналізацію, в якій нас переконують», – розповідає політолог.

Продовжуючи, експерт зазначив, що автономія не матиме власного імені, тому що в офіційних документах вона фігурує в якості окремих районів Донецької та Луганської областей.

«Переговори щодо автономії ще будуть продовжуватися. Заяви глави італійського МЗС – своєрідний знак і тестування українського політикуму, певний посил, який звучить з боку країн ЄС, тому що італійським політикам дозволено більше. Вони озвучують те, про що в Європі думають. Європейці переконані, що політичним рішенням конфлікту на Донбасі є певний рівень автономізації східних регіонів. Це розуміють і в Україні. Основні суперечки точаться щодо глибини автономізації. В будь-якому випадку, в тій чи іншій мірі конфлікт на Сході буде вирішено, якщо Донбас отримає автономію, інакше Донбас просто не повернеться до складу України, а реінтеграції не буде», – пояснив Бортник.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Італії висловив думку, що Київ має виконати необхідні болючі економічні та конституційні реформи, в тому числі – надати Донбасу автономію.

Як повідомлялося, після цієї заяви посольство України оголосило італійським дипломатам демарш. У відповідь італійські дипломати запевнили українців, що позиція Італії у цьому питанні полягає у чіткій прив'язці обмежувальних заходів проти РФ до повної імплементації Мінських домовленостей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: