Автономія Донбасу призведе до роз'єднання України – експерт

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт

Автономія, на яку погоджуються Європа та Україна, й те, що пропонують в ДНР – це різні сценарії. Децентралізація можлива, але без права виходу областей зі складу України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру політичних студій та аналітики, співзасновник громадського руху «ЧЕСНО» Віктор Таран, аналізуючи вірогідність надання Донбасу автономії.

«ДНР та ЛНР не існують як суб'єкти. Наразі є Донецька та Луганська області. Тому вони мають повернутися повноцінно до складу України. Держава повинна повернути собі контроль за кордоном, а адміністрація теж має бути українською. За таких умов може бути автономія в даних регіонах. До того ж, надання автономії можливе лише після проведення виборів. Крім того, щоб надати окремому регіону розширену автономію, потрібні зміни до Конституції України», – пояснив політолог.

За його словами, до того часу поки це не відбудеться всі заяви не більше, ніж дипломатичний популізм.

«Представники ДНР та ЛНР хочуть не широкої автономії, їх мета — приєднатися до Росії. Тому це різні речі. Питання полягає в тому, що в інтервю Пушилін заявив не лише про автономію, а про право на самовизначення для себе та інших регіонів України. Це надзвичайно небезпечно, тому що ми можемо отримати ситуацію, коли автономія з правом виходу областей призведе до дестабілізації в інших регіонах, а потім до відєднання і розподілу України. Це небезпечний сценарій», - проаналізував експерт.

Підсумовуючи, він зазначив, що Україна та Європа говорять про децентралізацію, але вона не передбачає вихід регіонів зі складу держави, як цього хочуть представники ДНР.

Зазначимо, що бойовики «ДНР» вимагають на «найширшої автономії» у складі України за умови відсутності шкоди для своїх інтересів.

«Ми згодні на найширшу автономію без шкоди для наших інтересів. Якщо Київ не буде виконувати мінські угоди, «ДНР» буде змушена рухатися до повної незалежності. Затягування реалізації «Мінська-2» призведе до нового витка бойових дій, і в результаті політичних переговорів вже не буде», - сказав Пушилін.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: