«Туристи в АТО»: як довести статус інваліда війни?

Читать на русском

Система народного контролю «Слово і Діло» проаналізувала механізм оформлення статусу інваліда війни для українських військовослужбовців, що постраждали в зоні АТО.

В результаті бойових дій в зоні АТО отримали поранення тисячі людей, сотні з них не заживуть повноцінним життям ніколи. Пробитих кулями, покалічених мінами і ракетами, поранених бійців, яких прооперували в різних госпіталях і лікарнях – більше шести тисяч. Проблеми, що здавалися дуже складними в мирний час, - отримання пенсії з інвалідності, оформлення та підтвердження групи, недоступність ліків, непристосованість міського простору – з початком війни перетворилися на питання виживання. Більшість героїв мають законне право на пільги від держави, але чи думає влада про долю своїх захисників?

«Я не хочу, щоб в Україні використовувалося слово «інвалід». Я хочу, щоб ставлення було таким, як у країнах Європейського Союзу». Так Президент України Петро Порошенко закликав змінити ставлення суспільства до людей з обмеженими можливостями і пообіцяв кожному військовому, що знаходиться в зоні АТО, надати статус учасника бойових дій.

З початком війни українські політики взагалі не скупилися на обіцянки для бійців АТО. Ольга Богомолець та Людмила Денисова заявляла, що учасники АТО отримають безкоштовне і позачергове протезування. Дійсно, 6 листопада Президент підписав закон про внесення змін до Державного бюджету на 2014 рік, щоб профінансувати видатки на протезування учасників антитерористичної операції, які отримали важке поранення.

Однак, як повідомили «Слову і Ділу» волонтери, державна система забезпечення інвалідів протезами в Україні не відпрацьована, а виділених державою коштів не вистачає, тому гроші на протези для інвалідів змушені збирати волонтери. Мінсоцполітики, мабуть, ці проблеми не дуже хвилюють. Міністр Людмила Денисова виходила на прес-конференцію і говорила, що обмежень у вартості протезів немає, а відомство дає все що потрібно.

Тим часом, українське законодавство містить чимало актів, якими різною мірою передбачені пільги для учасників бойових дій. Влітку минулого року Президент підписав зміни до закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», відповідно до яких військових в АТО прирівняли до учасників бойових дій. Зовсім недавно, 7 квітня 2015 року, Верховна Рада внесла нові правки.

Відтепер, за законом, на встановлення статусу інваліда війни мають право безпосередні учасники АТО з числа військовослужбовців, працівників, добровольців, волонтерів, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних при безпосередній участі в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи в районах антитерористичної операції в період її проведення. Також статус учасників бойових дій зможуть отримати військовослужбовці Державної спецслужби транспорту, працівники Держслужби з надзвичайних ситуацій та Державної пенітенціарної служби.

У той же час депутати передбачили, що статус учасника АТО отримають і добровольці, але лише ті, які пізніше увійшли до складу Збройних сил України, МВС чи Національної гвардії України.

Визначення поранень, захворювань, травм (контузій, каліцтв) з проходженням військової служби або виконання обов'язків військової служби (службових обов'язків) проводиться військово-лікарськими комісіями відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом міністра оборони України.

Посвідчення інваліда війни видається органами соціального захисту населення на підставі довідки медико-соціальної експертної комісії про групу та причину інвалідності.

Голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський переконаний: для того, щоб захисникам Батьківщини зараз довести статус «інвалід війни» і оформити його, необхідно пройти бюрократичне пекло.

«Так, державна система така, що для оформлення належних пільг потрібно подолати бюрократичну машину. Іншого вибору немає. Йде потік заяв і є багато бюрократичних чинників, які поки потрібно просто приймати. Зараз потрібно чітко слідувати документації та подавати їх у державному порядку», – констатував Грабський.

В уряді запевняють, що право на пільги будуть мати всі, хто зможе пройти процедуру оформлення. Загалом, військові мають право майже на 20 соціальних гарантій.

Отже, для того, щоб військовослужбовцю-учаснику АТО, який отримав поранення, контузії, каліцтва, захворювання при захисті Батьківщини, виконання обов'язків військової служби присвоїти статус інваліда війни, необхідно здійснити ряд дій, а саме:

  1. Лікуватися у військовому госпіталі або іншому закладі охорони здоров'я. Після завершення лікування отримати виписаний епікриз і направлення на військово-лікарську комісію (ВЛК).

  2. Пройти військово-лікарську комісію, яка встановить причинний зв'язок поранення, контузії, травми, захворювання з виконанням обов'язків військової служби.

  3. Пройти медико-соціальну експертну комісію (МСЕК), яка за наявності для цього підстав встановить інвалідність. За результатами МСЕК видається довідка про групу та причину інвалідності.

  4. Звернутися до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації з відповідними документами для встановлення статусу інваліда війни і видачі відповідного посвідчення.

Водночас у Державній службі з питань ветеранів війни та учасників антитерористичної операції стверджують, що нинішній механізм надання статусу учасника бойових дій може обернутися масштабними фальсифікаціями навколо теми АТО.

Голова Держслужби Артур Дерев'янко переконаний, що кожен конкретний випадок потрібно перевіряти. «Надавати пільги просто за довідкою ми не можемо, інакше у нас завтра вся держава стане пільговиками. На розгляд спеціальної комісії нерідко потрапляють справи так званих «військових туристів». Одні хочуть завдяки цьому уникнути люстрації, інші – просто отримати незаслужені пільги», – повідомив Дерев'янко.

Народний депутат України Мустафа Найєм на своїй сторінці в Facebook заявив, що вирішив підготувати законопроект, яким передбачається посилення умов надання статусу учасника антитерористичної операції на сході країни.

«Я іншої такої країни не знаю, де героєм і учасником бойових дій можна стати по блату. Ще трохи і турагенства почнуть продавати експрес-тури на Схід, а на вулицях з'являться рекламні листівки «Зробимо учасником АТО. Недорого», – написав Найєм.

У свою чергу, депутат Віталій Чепинога додав, що законопроект, який посилить правила отримання статусу учасника АТО потрібен, тому що в іншому випадку, завтра з таким статусом буде ходити і Рінат Леонідович. «Я думаю, статус учасника АТО треба видавати за прямими підтвердженням хлопців, які дійсно перебувають в АТО. Тому що цього «АТО-туризму» інакше не позбутися», – пояснив свою позицію Чепінога.

Активіст асоціації народних волонтерів України (АНВУ) Роман Донік підтверджує: так звані «військові туристи» в АТО справді не вигадка.

«Проблема була у відомчій комісії. Є ймовірність, що Міноборони й Генштабу давали хабарі й таким чином за результатами засідання відомчої комісії присвоювали звання учасника АТО. Зараз під тиском і контролем волонтерського руху ця система ліквідована. Крім того, був момент, коли штатні військові виписували певні документи для отримання звання. Але це корупція на місцях, а волонтери в даному питанні не мають великого впливу», – розповів Доник.

Враховуючи плутанину, труднощі та тривалість процесу отримання статусу інваліда війни, можна бути впевненим, що відрізнити учасників АТО від «тилових щурів» буде не так-то просто. Поки ж сотні героїв так і залишаються на етапі вимушеного перероблення довідок і навіть якщо знають закон, просто не можуть відстояти свої права.

Марина Шевченко, спеціально для «Слово і Діло»

Редакція «Слово і Діло» може не поділяти точку зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: