Нова поліція – тільки початок. Що змінить в Україні реформа МВС?

Читать на русском
Реформа МВС, запропонована Аваковим, далеко не перша за роки незалежності України. З кожною зміною влади в країні відбувалися спроби реформувати силове міністерство, але, як відомо, нічим хорошим вони не закінчувалися.

Менше місяця залишилося до революційної ліквідації Державної автомобільної інспекції (ДАІ) в Києві, яку, в рамках реформи МВС, по всій Україні повинна замінити нова, сучасна патрульна поліція європейського зразка. Ні для кого не секрет – сьогоднішній системі органів внутрішніх справ українці не довіряють, та й у можливість подолати корупцію в лавах міліціонерів теж не особливо вірять.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та його перший заступник Ека Згуладзе пообіцяли, що вже у червні пузатих інспекторів-хабарників в Києві замінять освічені патрульні поліцейські, які шанують Закон. При цьому, середній вік патрульних складе від 21 до 35 років, а три чверті поліцейських матимуть вищу освіту. У свою чергу, держава пообіцяла достойно оплачувати їхню роботу, встановивши зарплату для патрульного в розмірі 8-10 тисяч гривень, що майже в три рази більше, ніж було у звичайного даішника.

Ліквідація ДАІ і створення нової патрульної служби – тільки перший крок реформування системи правоохоронних органів. На сьогоднішній день репресивна і корумпована система органів внутрішніх справ не відповідає потребам суспільства і вже точно не користується його довірою. За результатами опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова, зараз повною мірою міліції довіряють лише 2% громадян. При цьому актуальність реформи МВС підтримують дві третини (66%) українців.

В експертному середовищі оптимістів теж небагато. 86% опитаних Центром Разумкова експертів не згодні або скоріше не згодні з тим, що працівники міліції націлені на опір корупції.

Нинішню авторитарну, політично заангажовану модель ОВС Україна отримала у спадок від радянської системи. За роки незалежності міліція не тільки не була реформована відповідно до принципів демократії та верховенства права, а й перетворилася на «пекельну машину» придушення громадських протестів, а також джерело корупційних доходів співробітників міліції.

РЕФОРМА МВС

Реформа силового відомства, яку затіяв Аваков, далеко не перша за роки незалежності. З кожною зміною влади в Україні були спроби модернізувати систему правоохоронних органів, проте, як правило, процес реформування кожен раз переводився в режим «ручного управління» і застосовувався для реалізації особистих цілей – міліцію завжди використовували як адміністративний ресурс і джерело тіньових коштів.

Запропонована урядом реформа МВС складається з 4 основних законів: рамковий закон «Про органи внутрішніх справ», закон «Про Національну поліцію» і ще два закони, які будуть додатково регулювати діяльність органів внутрішніх справ.

«Розробка і прийняття Закону України «Про органи внутрішніх справ» є важливою частиною всієї тієї масштабної реформи, про яку ми говоримо. МВС як міністерство буде головним органом виконавчої влади, який спрямовує, координує та контролює діяльність інших елементів системи внутрішніх справ. МВС більше не буде міністерством міліції, це буде широке європейське Міністерство внутрішніх справ, а національна поліція буде жити самостійним і професійним життям у складі загальної концепції», – заявив Аваков на засіданні Кабміну, представляючи розроблені Міністерством законопроекти.

Ну а для того, щоб на вулицях українських міст з'явилися обіцяні поліцейські, Верховна Рада повинна прийняти відповідний закон «Про національну поліцію». Причому, зробити це необхідно вже до 1 червня, для того, щоб патрульна служба могла працювати за новими правилами.

Сьогодні в столичній Національній академії внутрішніх справ вчиться дві тисячі кадетів нової патрульної служби. Навчають новобранців американські професіонали з Каліфорнії і представники американських SWAT, а також українські фахівці. За словами Авакова, українські поліцейські використають досвід західних колег і працюватимуть за принципом презумпції своєї правоти. Тобто, якщо Ви порушили закон, Вас спочатку доставлять до територіального органу міліції для з'ясування всіх обставин, а потім, якщо Ви не згодні з діями правоохоронців, Ви зможете їх оскаржити.

«Ось, наприклад, зупиняє поліцейський прем'єр-міністра, а при вас папірця (посвідчення - Ред.) немає, і навіть якщо є недоторканність, то ми спочатку веземо у відділок, встановлюємо особу, потім після того, як з'ясуємо хто ви, скажемо, що ви вільні», – пояснив на прикладі Яценюка глава МВС.

Гучні заяви глави МВС і прем'єр-міністра, які звучали напередодні, говорять про те, що парламент все-таки підтримає закон про поліцію і через місяць у Києві, замість звичних машин ДАІ, ми побачимо не просто гарну обгортку з новою назвою, але й відчуємо істотні зміни.

ДУМКА ГРОМАДСЬКОСТІ

Тим часом, сьогодні в Києві відбулося відкрите громадське обговорення законопроектів у рамках реформи МВС, в ході якого експерти розкритикували відповідні документи. Зокрема, експерт групи з реформування публічної адміністрації «РПР» Олександр Банчук заявив, що скасування презумпції невинуватості збільшить кількість заяв українців до Європейського суду з прав людини, а Україна програє всі ці справи і буде платити за них з Держбюджету.

Згоден з такою думкою і керівник експертного Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко. Фахівець каже, що проект закону «Про органи внутрішніх справ» прописує кадрову політику в органах правопорядку, хоча це має регулювати закон про держслужбу. Він також додав, що даний законопроект повністю не відповідає Конституції і чинному законодавству, а в комплексі представлені законопроекти від МВС можуть і зовсім породити вертикаль корупції у системі правоохоронних органів.

У свою чергу, представник Міністерства внутрішніх справ, який був присутній на обговоренні, заявив, що відомство готове відкликати законопроект «Про органи внутрішніх справ» та доопрацювати його з урахуванням зауважень громадськості.

Хочеться вірити, що нинішнє керівництво силового відомства дійсно має на меті реформувати існуючу репресивну міліцейську систему в ефективний правоохоронний орган, який буде захищати права і свободи українців. Але, як показує гіркий досвід, не всім обіцянкам слуг народу можна вірити.

Візьмемо, наприклад, головного ініціатора реформи української міліції, очільника Міністерства внутрішніх справ – Арсена Авакова. Система народного контролю «Слово і Діло» зафіксувала 123 обіцянки міністра, 26 з яких Арсен Борисович провалив. Тобто, якщо головний міліціонер країни не може стримати власне слово про елементарну кадрову чистку у східних регіонах України і звільнити зрадників-міліціонерів, то чи можна з упевненістю говорити про якісь глобальні зміни у структурі МВС? Гарні слова ми вже чули, хочеться нарешті побачити дії.

Роман Калініченко, спеціально для «Слово і Діло»

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: