Експерт: диверсифікація поставок газу — фальш українських чиновників

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Насправді реверс російського газу продовжується, просто через європейських постачальників, які на цьому додатково наживаються.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів заступник директора НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев, аналізуючи інформацію про те, що РНБО схвалила комплекс заходів в енергетиці, в тому числі й на наступний опалювальний сезон.

«Насправді нічого, що свідчило би про якесь просування України в бік гарантування енергетичної безпеки, не спостерігається. Жодних заходів не вживається. Всі заяви про те, що нібито диверсифікували постачання газу — не більше ніж порожні слова, у яких успішно намагаються переконати українські чиновники у сфері енергетики», — розповідає експерт.

За його словами, Україна не відмовилася від російського газу і реверс газу, що зараз здійснюється, — це реверс російського ж газу, який перепродається нам європейськими компаніями, що отримують свій зиск за такий перепродаж.

«Жодних заходів зі зниження газоємкості економіки не вживається, а та так звана економія відбувається внаслідок закриття підприємств, які забезпечували до цього часу надходження валютної виручки. Прийняття закону «Про ринок газу» не означає його виконання, оскільки не розроблені механізми реалізації цього закону, а реформування «Нафтогазу» гальмується чиновниками середньої ланки. Зобов'язання, які Україна взяла на себе при вступі до енергетичного співтовариства, не виконані», — пояснив фахівець.

Відзначимо, на засіданні РНБО України розглянули комплекс питань щодо забезпечення енергетичної безпеки держави, в тому числі і на наступний опалювальний сезон.

Нагадаємо, ще будучи кандидатом в президенти країни, Порошенко пообіцяв диверсифікувати постачання газу і забезпечити енергетичну незалежність України. Він також заявив, що 2015 рік стане останнім, у якому Україна буде купувати газ у Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: