Зовнішні кредитори не зацікавлені в дефолті України – експерт

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

Бюджетний дефіцит може стати перепоною у співпраці з МВФ і кредиторами, тому зараз потрібно домовлятись, за яких умов МВФ може погодитись на реструктуризацію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт фінансових ринків, начальник департаменту фінансових досліджень компанії GfK Ukraine Дмитро Яблоновський, аналізуючи питання реструктуризації зовнішнього боргу та взаємини України із зовнішніми кредиторами.

«У питанні реструктуризації зовнішнього боргу України закладено дві складові: бюджетний дефіцит і співпрацю з МВФ. Зараз Україні потрібно вести переговори з МВФ про те, щоб це відбулося до того моменту, коли МВФ вирішить надавати наступний транш. В цілому, реструктуризація зовнішнього боргу можлива, питання тільки, на яких умовах», – розповідає експерт.

За його словами, зовнішні кредитори не зацікавлені в дефолті України, але й питання, за яких умов вони можуть піти на реструктуризацію, теж обговорюється.

«Зрозуміло, що кредитори не погодяться пробачити частину боргу. Питання в тому, чи повірить МВФ українському уряду. Також виконання реформ буде вагомим аргументом. Як показують дані індексу реформ, як правило, лише перед отриманням фінансової допомоги українські чиновники починають працювати», – пояснює Яблоновський.

Як відомо, МВФ схвалив програму кредитування економіки України загальним обсягом $ 17,5 млрд терміном на чотири роки. Перший транш Україна вже отримала (5 млрд дол.), а другий очікується влітку. Міністр фінансів Наталія Яресько вже заявила, що цих грошей недостатньо. У свою чергу постійний представник України при Європейському Союзі Костянтин Єлісєєв заявив, що Європа стурбована і хоче знати, куди Україна витрачає гроші.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: