Друга світова чи Велика вітчизняна: чому уряд «скасував» Вітчизняну війну? – аналітик

Читать на русском
Володимир Горбач

Скасування терміну Велика Вітчизеняна війна є наслідком Революції Гідності, коли розрив з імперським минулим є вкрай важливим.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач, аналізуючи інформацію, що український парламент відмовився від терміну Велика Вітчизняна війна.

«Рішення відмовитися від терміну Велика Вітчизняна війна цілком правильне та має пояснення. Поняття Другої світової ширше, ніж поняття Велика Вітчизняна війна. Під Великою Вітчизняною мається на увазі війна радянського народу проти німецько-фашистських загарбників, навіть не проти Японії. Термін Друга світова війна охоплює всі події, в яких брали участь всі країни. Найголовніше, що Друга світова почалася 1 вересня 1939 року з пакту Молотова — Ріббентропа, фактично Сталіна та Гітлера, яким було поділено Польщу. Закінчилась вона восени 1945 року капітуляцією Японії. Це - правда», - аналізує Горбач.

За його словами, концепція Великої Вітчизняної війни носить пропагандистський характер для внутрішнього користування колишніх громадян Радянського Союзу.

«Зявився цей термін не одразу після перемоги, а під час правління Хрущова та Брежнєва. Велика Вітчизняна - це напівправда. Повна правда - те, що Радянський Союз фактично разом з Гітлером розвязав Другу світову війну в 1939 році. Чому саме зараз уряд скасував термін? Все просто. Після Революції Гідності Україна відривається від Росії, від спільного імперського минулого та показує свою незалежність. Це наслідок Революції, тому й відбувається все саме зараз», - пояснив аналітик.

Нагадаємо, за проект закону «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років» проголосував 261 депутат українського парламенту. Документ визнає таким, що втратив силу закон України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років» і називає 9 травня «Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні».

Законом також пропонується використовувати термін «Друга світова війна» і відмовитися від терміну «Велика Вітчизняна війна». Під час вшанування пам'яті полеглих у роки Другої світової війни, згідно з документом, скасовується використання радянської символіки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: