Найближчим часом українцям варто чекати подешевшання ліків

Читать на русском
Президент підписав зміни до закону до Податкового кодексу, що передбачають скасування 7% ПДВ на операції з імпорту ліків.

Скасування податку на імпортні операції для ліків іноземного виробництва дасть можливість українським провізорам знизити ціни на ліки на 7%.

Скасування ПДВ стосуватиметься імпорту зареєстрованих ліків та лікарських виробів, і діятиме до 31 березня 2019 року, пише «Слово і Діло».

«Президент Петро Порошенко підписав Закон № 332-VIII від 9 квітня 2015 року «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування деяких лікарських засобів та медичних виробів», – йдеться у повідомленні прес-служби глави держави.

Заступник голови КМДА Михайло Радуцький розповів «Слову і Ділу», що таке рішення матиме безумовно позитивні наслідки для простих українців.

«Ліки мають подешевшати рівно на стільки, скільки складав цей податок. Плюс у тому, навіть українське виробництво виробляється на імпортних складових. Тобто це дуже валютозалежна галузь», – пояснює Радуцький і додає, що коли до курсової різниці додається ще й податок на додану вартість, то вартість ліків зростає в рази.

«Навіть з боку міста ми закупляємо ліки, і ми розуміємо, що ті ж самі гроші, які виділяються на закупівлю ліків, ми зможемо купити більше ліків за ті ж гроші», – говорить Радуцький.

Між тим, фахівці також нагадують, що значну частину цінового навантаження на імпортні ліки і вироби медичного призначення складає також імпортний збір, який в Україні складає 5% для зареєстрованих в Україні ліків, 10% – для незареєстрованих, і входить до собівартості товару.

Нагадаємо, наприкінці січня міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі заявив, що обов'язкового медичного страхування в Україні не буде. Страхови полісом будуть користуватися ті, хто зможе собі його дозволити, про інших подбає держава, пояснив тоді очільник МОЗу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: