Півроку до місцевих виборів: з кого обиратимуть жителі Черкас?

Читать на русском
«Слово і Діло» розпочинає здійснювати моніторинг рівня відповідальності потенційних кандидатів на посаду міського голови в адміністративних центрах України в контексті мерських виборів восени 2015 року.

28 квітня на окремій сесії депутати Черкаської міської ради затвердили Програму соціально-економічного та культурного розвитку (ПСЕР) Черкас та зміни до бюджету на 2015 рік. До цього моменту Черкаси залишалися чи не єдиним містом, яке такої програми не мало. Пікантності ситуації додає той факт, що ПСЕР була ухвалена ще 9 квітня, але за кілька днів рішення депутатів ветував мер Сергій Одарич. 23 квітня депутати міськради за відсутності Одарича подолали мерське вето. Причому, проекти рішень були прийняті практично без змін, у попередньому варіанті.

Ситуація навколо ПСЕР – прояв суперечностей між міським головою Одаричем та депутатами Черкаської міськради під головуванням секретаря Олександра Радуцького. Зокрема, Одарич виступав проти поправок, що були внесені на сесії міським секретарем. На його думку, поправки до рішень випрацьовувалися таємно та кулуарно. Головною причиною ветування програми сам Одарич називає порушення процедури прийняття рішень. Мовляв, більшість депутатів не мали змоги ознайомитися з майже 170 внесеними просто під час тодішньої сесії пропозиціями та визначити їхню пріоритетність.

Конфлікт між Одаричем та Радуцьким аж ніяк не можна назвати негласним чи неочевидним. Практично кожна сесія Черкаської міської ради відбувалась з особистими словесними перепалками між мером та міським секретарем. Сам Одарич на початку квітня повідомив, що він знаходиться в опозиції до депутатів міськради, де сформувалася негласна коаліція у складі 31 депутата. Між тим, за подолання мерського вето 23 квітня висловилися 42 депутати.

Мер Черкас заявляє, що програма розвитку Черкас у такому вигляді – піар для депутатів перед місцевими виборами. У цьому питанні його підтримали й активісти, оскільки на їхню думку програма враховує інтереси депутатів по округах, а не міста в цілому.

Обравши таку позицію, Одарич позиціонує себе як кандидат, що не використовує піару. Він проти непрямого підкупу виборців. Про відмінність Одарича від інших українських мерів у плані прямого піару свідчать й інші його дії та слова. Так, 29 грудня 2014 року Одарич заявив, що тарифи обов'язково будуть підвищуватися, додавши, що сам він є прихильником високих тарифів, оскільки високі тарифи привчають до економії. В лютому на одному з телеканалів мер повідомив ветерану Другої Світової, що про виділення квартир для цієї категорії населення варто забути. Сергій Одарич часто замість обіцянок говорить про неможливість, а іноді й про недоцільність вирішення тих чи інших проблем черкащан. Одарич показує себе зваженим та прагматичним політиком, який не підпадає під загальний мейнстрим. Зокрема, має виважену позицію в питанні перейменування топонімічних об'єктів у місті. Закликає не поспішати та приймати рішення на основі висновків дискусій по цих питаннях.

На відміну від Олександра Радуцького, який вже декілька разів в цьому році був у Києві «у справах міста», мер активно критикує нововведення Верховної Ради України, Кабінету міністрів України, ініціативи Президента України. Зокрема, це стосується змін до Податкового кодексу, бюджетних розподілень, реформи децентралізації. Поки що це не вказує на те, що Одарич прагне заручитися підтримкою виконавчої влади на майбутніх виборах.

На фоні підготовки до мерських виборів позиція Одарича по програмі соціально-економічного розвитку Черкас-2015 знижує привабливість мера для електорального поля в якості кандидата на мерське крісло. Прийнята Програма націлена на вирішення проблем черкащан на побутовому рівні та не містить стратегічного компоненту розвитку міста. Все це має велике значення для простого населення. 9 квітня Одарич наголошував, що головними стратегічними напрямками у розвитку Черкас мають стати: енергоефективність та енергозбереження, завершення будівництва недобудов, ремонт доріг та тротуарів, а вже потім соціальна політика. Дана ситуація є нетиповою для української політики, оскільки, як правило, перед народним волевиявленням потенційні претенденти на посаду закидають виборців як щедрими обіцянками, так й імітацією піклування про населення «вже сьогодні».

Така позиція Одарича щодо нового «яблука розбрату» з Радуцьким і Ко може мати й інші причини. Зокрема, не маючи змоги проштовхнути власну версію ПСЕР у опозиційній до нього міськраді, мер не хотів допустити направлення коштів до рук своїх головних конкурентів. Для України завжди перед виборами характерна депутатська щедрість, яка має на меті, в першу чергу, задобрення потенційного електорату. В цьому контексті мер Одарич виступив з прагматичною ініціативою – 20 квітня ІА «Слово і Діло» зафіксувало обіцянку Одарича. Він пообіцяв ініціювати розгляд рішення про мораторій на встановлення дитячих майданчиків за бюджетні кошти у рік перед місцевими виборами (знаходиться в процесі виконання).

З 7 по 10 квітня дослідницько-аналітичний центр «Енігма» провів опитування виборців міста стосовно їхньої симпатії до ймовірних кандидатів на посаду мера. Відповідно до дослідження, діючого мера підтримують 27,4 % виборців. Тоді як на виборах 2014 року за нього проголосувало 39%. Незважаючи на зменшення кількості прихильників, Сергій Одарич поки залишається фаворитом перегонів. Друге місце у статистиці посідає голова Черкаської обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Анатолій Бондаренко (11,5%), третє – секретар міської ради Олександр Радуцький (9,8%).

Немає сумніву, що Одарич братиме участь у мерських перегонах 2015 року. І вже сьогодні для нього формується сильний суперник в особі Олександра Радуцького. «Слово і Діло» фіксує активізацію Радуцького у медіапросторі Черкас. Секретар міськради висловлюється щодо всіх проблем міста і дає велику кількість обіцянок. Зокрема, упродовж двох тижнів Радуцький пообіцяв здійснити у всіх дитячих садочках та школах міста заміну старих вікон на вікна зі склопакетів, замінити звичайні лампочки на вулицях Черкас на енергозберігаючі, встановити спортивні майданчики, відремонтувати багатостраждальну вулицю Сурікова, здійснити енергозберігаючу модернізацію комунальних закладів міста тощо. Водночас, інший претендент – Анатолій Бондаренко – демонструє пасивність. А його рейтинг фактично тотожний рівню підтримки партії «Батьківщина» в місті (11,5%-12,5%).

Головним інструментом Радуцького у цій боротьбі є очолювана ним більшість у міській раді та активна критика Одарича. Можна сказати, що свої 10% він здобув саме на протистоянні з чинним мером. До речі, у Одарича помітно зріс антирейтинг і зараз він становить 38,1% (у Радуцького – 15,3%).

Одарич – досвідчений політик, що має в кишенях масу виборчих технологічних рецептів. Це й висування великої кількості кандидатів для розпорошення голосів, і підключення місцевих авторитетів до своєї підтримки, і політична реклама високої якості. Одарич декларує прагнення перемогти на виборах без яскравого піару, виставляючи своїми головними козирями чесність і порядність, а також прагматичність і далекоглядність. Однак це також є своєрідним піар-прийомом.

Про те, що Сергій Одарич все ж таки знає ази політичного піару, свідчить низка фактів. Попри те, що «Слово і Діло» відслідковує обіцянки Сергія Одарича з 2006 року, на сьогоднішній момент він дав лише 117 публічних обіцянок. Сергій Одарич не розкидається обіцянками, уникає конкретики та прямих відповідей на чіткі питання черкащан, наприклад, від початку 2015 року з його вуст публічно було оголошено лише 11 конкретних намірів.

Разом з цим, «Слово і Діло» фіксує збільшення його обіцянок на фоні наближення місцевих виборів. Так, у січні він лише пообіцяв, що ініціюватиме суттєве зменшення кількості депутатів місцевих рад (наразі – у процесі реалізації). У лютому Одарич дав ще 2 обіцянки (здійснити ремонт вулиці Сурікова та обладнати відеокамерами блокпости, які розташовані на в'їздах до міста). У березні-квітні прослідковується активізація Одарича, зокрема, це помітно як у його виступах на місцевих телеканалах, так і у спілкуванні з містянами на локальних зборах. За цей період він дав 8 обіцянок, більшість з яких стосується ліквідації поточних проблем черкащан. Це ремонт даху школи в Дахнівці, пільгові перевезення жителів мікрорайону Дахнівки, сприяння створенню аптечного пункту в обласному госпіталі для ветеранів, початок кампанії з кредитування ОСББ для проведення заходів з енергозбереження, забезпечення мешканців Черкас новими бланками для субсидій до кінці квітня. Здивування викликали його заяви в грудні 2014 року про те, що місто не може виділити землю бійцям АТО. Проте вже за півроку до виборів, 6 квітня, Сергій Одарич повідомив про своє звернення до Черкаської районної ради щодо виділення землі учасникам АТО і заявив, що готовий забезпечити ці ділянки інфраструктурою.

Головною запорукою перемоги на осінніх виборах буде підтримка партій-фаворитів. Зокрема, черкащани надають перевагу політичній партії «Блок Петра Порошенка-Солідарність» – 15,5%, «Самопоміч» має підтримку на рівні 14,4%, наступними йдуть «Батьківщина» – 12,5%, «РПЛ» – 10,4% та «Свобода» – 9,1%. Рідна партія Одарича – «Партія вільних демократів» – має 4,2% прихильників з опитуваних. Очевидно, що Одарича буде підтримувати партія «УДАР» (губернатор області Юрій Ткаченко є квотою саме від цієї політсили та має тісні бізнес-зв'язки з близькою до Одарича родиною Казарянів). Однак рейтинг «УДАРу» в місті складає 1,9%.

Одарич розуміє, що без підтримки в міськраді у випадку його перемоги може мати місце дежавю. У 2013 році Сергій Одарич більшістю був відсторонений від посади. Тому підтримка з боку «великих партій» є для нього надважливою.

Анатолій Бондаренко був висуванцем від партії «Батьківщина». Без сумніву, ця традиція продовжиться і на виборах 2015 року. Радуцький на даний момент позиціонує свою незалежність від політичних сил. Проте ситуація може змінитися ближче до мерських змагань.

Очевидно, що і Одарич, і Радуцький будуть змагатися за прихильність інших «великих» політичних партій. «Радикальна партія», скоріш за все, зберігатиме свої традиції і запропонує власну креатуру. Враховуючи активну підготовку до місцевих виборів, ця партія також робитиме ставку на нові обличчя. Залишається «БПП-Солідарність». Саме ця партія може покласти власну вагу на терези перемоги в Черкасах. І враховуючи ситуативний союз «БПП» з «УДАРом», саме Одарич буде обраний в якості союзника.

Також не слід забувати про 17%, які ще не визначилися зі своїми електоральними вподобаннями. Очевидно, їх вибір буде зумовлений конкретним списком кандидатів, їхніми обіцянками та діями перед мерськими виборами.

Сергій Міхальков, спеціально для «Слово і Діло».

ІА «Слово і Діло» розпочинає здійснювати моніторинг рівня відповідальності потенційних кандидатів на посаду міського голови в адміністративних центрах України в контексті мерських виборів восени 2015 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: