В Європі розглядають умови для зняття частини санкцій з РФ – експерт

Читать на русском
Олександр Сушкоексперт з питань інтеграції

Позиція Європи щодо України не змінилась, але Росія намагається похитнути лінію підтримки України. Проте на даному етапі немає жодних причин говорити про те, що ЄС йде на поступки РФ.

Спеціаліст-міжнародник поділився міркуваннями стосовно того, чи може Європа піти на поступки РФ та змінити свою позицію щодо України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з питань європейської інтеграції, політики безпеки України, директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко, аналізуючи інформацію про те, що саміт «Східного партнерства» може стати останнім, якщо антиросійська тема буде головною, та розмірковуючи над тим, чи піде Європа на поступки РФ.

«Дуже малоймовірно, що саміт «Східного партнерства» буде останнім. По-перше, тему російсько-українських відносин потрібно вирішувати та обговорювати. По-друге, не чиновники білоруського МЗС будуть визначати, який саміт буде останнім. По-третє, питання єдності Європи щодо засудження політики Росії важливі й Європа демонструє свою позицію вже протягом року, тому що європейська політика, хоча й не без дискусій, залишається консолідованою», – розповідає експерт.

За його словами, саме єдність Європи щодо України викликає активність Росії в країнах Європейського Союзу, щоб руйнувати лінію підтримки Заходу.

«Безумовно, Росія буде продовжувати це робити. Проте перспектива зняття санкцій має три рівня. Перший рівень санкцій – реакція на анексію Криму. Їх можливо скасувати, тільки якщо Росія піде з Криму. Другий блок – реакція на дії на Донбасі. Їх знімуть, якщо війна зупиниться. Третій рівень – економічні санкції, що прив'язані до Мінських угод. Частина з них може бути скасована, якщо визнають, що Росія виконує Мінські угоди», – аналізує спеціаліст.

На його переконання, жодних передумов для зняття санкцій немає. На сьогодні немає жодних підстав говорити, що Європа змінює свою позицію щодо України.

«Єдине, що обговорюється – за яких умов певна частина санкцій може бути скасована, але це станеться лише у випадку виконання Мінських угод РФ», – підсумував Сушко.

Зазначимо, що саміт «Східного партнерства» має відбутися 21-22 травня у Ризі. Ціль саміту – розвиток інтеграційних зв'язків Євросоюзу з шістьма країнами: Україною, Молдовою, Азербайджаном, Вірменією, Грузією та Білоруссю.

Заступник міністра закордонних справ Білорусі Олена Купчина заявила, що якщо, наприклад, знайдуться політики, які захочуть зробити головною темою антиросійську, тоді легко може статися так, що це буде останній саміт «Східного партнерства». «Це хибна ідея, що треба робити вибір між Заходом і Сходом. Обидва напрямки важливі», – повідомила Купчина.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: