Кадрові призначення уряду нагадують прихід молодої команди Януковича – експерт

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Останні кадрові призначення уряду демонструють ліквідацію класичної управлінсько-адміністративної школи. Це тенденція на призначення невідомих загалу, але залежних в політичному сенсі осіб.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник, аналізуючи призначення на посаду голови Державної фіскальної служби Романа Насірова.

«Насірова можна буде оцінювати лише через деякий час – за результатами діяльності, а не за результатами заяв. Проте, якщо проаналізувати його кар'єру, можна зрозуміти, що в нього були зв'язки не лише зі структурами Коломойського, але й з широкими інвестколами України. Не виключено, що призначення Насірова лобіювали нинішній міністр фінансів Наталія Яресько, можливо, Президент та голова Нацбанку, які мають власну зацікавленість», – розповідає політолог.

За його словами, фіскальна політика під керівництвом Насірова продовжить антисоціальний курс. Соціально-важливі показники будуть відходити на другий план.

«Крім того, очевидно, що Насіров має гарні зв'язки за кордоном. Значною мірою його дії будуть координуватися МВФ та донорськими організаціями. На прикладі цього призначення продемонстрована ліквідація, умовно кажучи, класичної адміністративної школи – коли високі посади займали люди, які пройшли службу в тій структурі, якою в перспективі можуть керувати, знають як вона працює, а потім дійсно можуть продовжити реалізовувати політику органу», – пояснює Бортник.

На його погляд, наразі, з одного боку, призначають ніби тих, хто може провести реформи, а з іншого – ці люди не зовсім підготовлені професійно та залежні в політичному розумінні. «Призначення Насірова, як і низка попередніх, нагадує прихід молодої команди Януковича. Наприклад, Клименка чи Арбузова. Це люди, які широкому загалу практично невідомі, але залежні від тих, хто їх призначає», – підсумував Руслан Бортник.

Нагадаємо, сьогодні Кабмін на позачерговому засіданні призначив Романа Насірова головою ДФС. Зараз Насіров очолює парламентський комітет з податкової і митної політики. Його називають близьким до голови цього комітету в двох минулих скликаннях Віталія Хомутинніка, якого, в свою чергу, пов'язують з Ігорем Коломойським. Також відомо, що Насіров та екс-глава ДФС Ігор Білоус у 2011 році разом працювали у фінансовій структурі «Ренесанс-Капітал».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: