Як працюють ваші мери? Дайджест обіцянок міських голів за 28.04-5.05

Читать на русском

Початок травневих свят у регіонах пройшов відносно спокійно. Про це свідчить і достатньо низька публічна активність міських голів протягом останніх вихідних.

Адже якщо за результатами минулого дослідження волонтери «Слова і Діла» зафіксували майже 3 десятки нових обіцянок очільників обласних центрів, то протягом свят останні встигли виголосити вдвічі менше.

Найактивнішим у цьому плані виявився міський голова Одеси Геннадій Труханов, який дав 4 обіцянки, що в основному стосувались благосутрою, безпеки містян та їх соціального захисту. Зокрема, в ефірі «Главного городского» Труханов заявив, що планує в рамках програми «Безпечне місто» додатково встановити 50 відеокамер і запевнив, що соціально незахищені категорії населення будуть мати пільговий проїзд. Крім того, 30 квітня Одеський міський голова оголосив про власні плани щодо встановлення велопарковок біля соціально значущих об'єктів у всіх районах міста, а також видозміни центральнуої клумби на площі Незалежності. Останнє мер планує здійснити з урахуванням назви площі, включивши в її зовнішній вигляд елементи української символіки.

Серед інших градоначальників також варто відзначити міського голову Ужгорода Віктора Погорєлова, який за останні дні встиг дати 2 нових обіцянки. Так, у ході брифінгу він заявив, що всі ті, хто брав участь в АТО, за рішенням сесії, отримають одноразову допомогу у розмірі 2 тис. грн, а також пообіцяв розв'язати проблему з дамбою біля Боздоського мосту.

Щодо останньої, слід підкреслити, що 23 квітня відбулося виїзне позапланове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Ужгорода. Зокрема, розглядалося питання про ситуацію, яка склалася на вивідному колекторі, що перебуває на балансі КП «Водоканал м. Ужгород». В ході огляду вивідного колектора каналізаційної системи та правобережної дамби річки Уж було виявлено зруйнований оголовок колектора, зміщення бетонних труб, часткове руйнування дамби. Щоб запобігти надзвичайній ситуації, комісія вирішила звернутися до БУВР Тиси з проханням розробити технічний проект з ремонту вивідного колектора та водозахисної дамби. На підставі останнього з резервного фонду міської ради планують виділити кошти для виконання відновлювальних робіт.

Також дві обіцянки волонтери «Слова і Діла» зафіксували у в. о. хмельницького міського голови Костянтина Чернилевського (зазначимо, що вони були дані ще в лютому). А саме, в одному з інтерв'ю Костянтин Іванович заявив, що планує в 2015 році відкрити нові групи в навчальних закладах (зокрема, в ДНЗ №36 – 4 групи, в НВО №1 та НВК №31 – по 2 групи та 2 перших класи), а також запевнив, що в освітній галузі Хмельницького у цього року так званих «оптимізаційних заходів» не буде.

Серед решти міських голів, що відзначилися новими обіцянками протягом останніх 7 днів були міський голова Сум Олександр Лисенко, Херсону – Володимир Миколаєнко, Запоріжжя – Олександр Сін, Харкова – Геннадій Кернес, Луцька – Микола Романюк, Полтави – Олександр Мамай, Львова – Андрій Садовий, а також мер Тернополя Сергій Надал.

Останній, до речі, минулого тижня активно займався розв'язанням ситуації з торгівлею на стихійному ринку по вулиці Шептицького. І хоча на черговому засіданні виконавчого комітету міський голова дав управлінню торгівлі, побуту та захисту прав споживачів доручення спільно з муніципальною поліцією здійснити ряд заходів щодо впорядкування торгівлі на вулиці, після розмови з підприємцями мер свою позицію пом'якшив. Як зазначив Надал у власному Facebook, підприємці висловили свої пропозиції, які повинні бути враховані під час облаштування ринку. «Зараз створена робоча група з представників підприємців ринку, виконавчого комітету, а також будемо залучати проектантів, щоб разом працювати над створенням усіх необхідних умов для торговців. А до того часу, поки питання не буде вирішено, люди зможуть продовжувати торгівлю на теперішніх місцях. Після завершення усіх ремонтних робіт, вони перейдуть на нові робочі місця», – написав міський голова Тернополя одразу по зустрічі.

Разом з тим, слід нагадати, що раніше міська влада заявляла про плани підготувати власний проект рішення, відповідно до якого торгувати на вул. Шептицького буде заборонено, а всі торгові об’єкти, що залишаться на цій території, будуть демонтовані. Планувалося, що на цьому ринку будуть обладнані приміщення для торгівлі м’ясо-молочними продуктами, ветеринарна лабораторія, складські приміщення та будуть підведені комунікації. Крім того, передбачене й облаштування автостоянки, адже без неї виникатимуть складнощі руху прилеглою проїжджою частиною.

Наряду з новими обіцянками, минулий тиждень виявився багатим також на обіцянки зі статусами «виконано» чи «не виконано». Антилідером в даному аспекті виявився згаданий вище мер Ужгорода Віктор Погорєлов. Він не дотримав власного слова ані про перевірку бюджетних закладів Ужгорода на предмет зловживань, ані щодо відновлення дитячої залізниці. Стосовно останнього, у листі-відповіді «Слову і Ділу» від 29 квітня в Ужгородській міськраді зізналися, що в бюджеті міста на поточний рік не передбачені кошти на відновлення робіт на дитячій залізниці.

Однією невиконаною обіцянкою також відзначилися міські голови Харкова Геннадій Кернес, Полтави – Олександр Мамай і Києва – Віталій Кличко.

Проте найцікавішою за останні тижні виявилась інформація щодо обіцянки в. о. мера Кіровограда Івана Марковського. Останній ще 14 січня 2015 року обіцяв побудувати міст через річку Інгул. І хоча фактично обіцянка є виконаною, думка самих жителів міста після його урочистого відкриття виявилась неоднозначною. «Повеселив» кіровоградців не так зовнішній вигляд мосту, як його ціна, що у підсумку склала 1 мільйон гривень. З цього приводу жителі Кіровограда навіть зняли відеоролик, у якому висміяли роботу місцевої влади. Хоча сам Іван Марковський будь-які звинувачення відкидає – мовляв, для перевірки є відповідні контролюючі органи.

«Слово і Діло» продовжує стежити за обіцянками очільників українських міст. Найближчим часом чекайте дайджест із переліком виконаних та невиконаних обіцянок голів обласних державних адміністрацій, котрі не сховалися від пильного ока волонтерів системи народного контролю.

Якщо Ви побачили чи почули обіцянку будь-якого іншого політика або чиновника, про зміст якої, на Вашу думку, має дізнатися вся країна, надсилайте її нам на електронну адресу [email protected] з поміткою «Обіцянки політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: