Фірташ переконав Віденський суд не екстрадувати його в США

Читать на русском
Віденський земельний суд в результаті розгляду справи українського олігарха Дмитра Фірташа відхилив запит Міністерства юстиції США про його екстрадицію.

Земельний суд Відня у кримінальних справах відхилив запит Міністерства юстиції США про екстрадицію українського бізнесмена Дмитра Фірташа.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

При цьому суддя Крістоф Бауер, який виносив рішення після 12-годинного розгляду, уточнив, що воно було прийняте виключно виходячи з матеріалів справи, незважаючи на те, які політичні наслідки це може мати. Він також попросив не асоціювати даний результат з тиском на Австрію будь-яких зовнішніх політичних сил – чи то Москви, чи Вашингтона. «Заявляю чітко і ясно: політичний розрахунок не був мотивацією цього рішення», – підкреслив він.

Таким чином Дмитро Фірташ отримав право після дотримання необхідних формальностей покинути Австрію, при цьому зв'язок суду з його адвокатом збережеться.

Суддя також пояснив, що дане рішення стосується тільки запиту на екстрадицію, а не суті звинувачень, пред'явлених українському олігарху американською владою. До того ж, Мін'юст США не надав суду доказів провини Фірташа. Також на рішення вплинуло те, що по суті мова йде про події в Індії, а не на території США. За словами Бауера, він попросив американську сторону надати йому покази свідків у справі, однак так і не отримав їх.

Також, як розповів суддя, в австрійських представників феміди є підстави відмовити в екстрадиції в разі політичної складової такої вимоги. Оскільки Фірташ є впливовою людиною в тому числі в українській політиці, а кожен новий запит на екстрадицію збігався за часом із загостреннями політичної ситуації в Україні, суд визнав, такі вимоги США обґрунтованими політично.

Нагадаємо, арешт Дмитра Фірташа в Австрії відбувся 12 березня 2014. Після внесення ним застави в 125 млн євро, бізнесменові дозволили вийти аз-за грат, не покидаючи при цьому межі країни. Звинувачення, висунуті українському олігарху з боку США, стосуються підкупу індійських чиновників для отримання дозволу на видобуток корисних копалин.

***
Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: