Європа може оштрафувати майно «Газпрому» на території ЄС – експерт

Читать на русском

«Газпром» порушує антимонопольне законодавство, зокрема, норми третього енергопакету, за що ЄС може оштрафувати газового монополіста.

Спеціаліст поділився міркуваннями з приводу зловживань «Газпрому», який діє всупереч антимонопольному законодавству Європейського Союзу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Володимир Сіденко, аналізуючи зловживання «Газпрому» в контексті його монопольного становища у Східній Європі.

«З боку «Газпрому» дійсно є порушення антимонопольного законодавства, внаслідок чого його позиції можуть сильно похитнутися. Порушення пов'язані в першу чергу з тим, що «Газпром» намагається ігнорувати спільну політику ЄС, зокрема, третій пакет ЄС, та прагне контролювати не лише видобуток, але й дистрибуцію. Це суперечить нормам, що існують в ЄС. Крім того, «Газпром» є установою, яка знаходиться в симбіозі з політичними структурами Росії, що також дає додаткові засоби тиску на ринку газу», – пояснює Сіденко.

За його словами, штрафи, пов'язані з порушенням Антимонопольного законодавства, є дуже високими у всіх країнах ЄС. За деякими даними, «Газпрому» може загрожувати штраф в розмірі понад 10 мільярдів євро.

«Якщо Єврокомісія накладе штраф, а «Газпром» не платитиме, то за умови його подальшої присутності на європейському ринку, стягнення можуть бути накладені на об'єкти власності компанії, розташовані на території ЄС. Країни ЄС намагаються підвищити енергоефективність. Проте постачання газу до ЄС з РФ в певному об'ємі все одно триватиме, тому що заміщати їх невигідно і нереально як одній, так і іншій стороні. Росія також не наважиться оголосити повну блокаду ЄС. Повністю диверсифікувати ринки збуту за рахунок Китаю «Газпром» не зможе – інфраструктура не дозволяє і для цього потріюно будувати додаткові потужності», – аналізує експерт.

Нагадаємо, нещодавно Європейська комісія пред'явила претензії «Газпрому», який підозрюється Брюсселем у зловживанні панівним становищем на європейському ринку газу. У відповідь на це в Росії вже прозвучали думки, що «розслідування направлено на те, щоб просто знизити ціну на російський газ».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: