Київські супермаркети поплатилися за завищені ціни

Читать на русском
Антимонопольний комітет наклав штраф на популярні українські торговельні мережі «Сільпо», «Фора», «Фуршет», «Велика кишеня», «ЕКО маркет», «Караван», «Білла», «Новус», «Спар», «Бімаркет» , «МЕТРО».

Антимонопольний комітет довів факт картельної змови між найбільшими українськими торгово-роздрібними мережами «Сільпо», «Фора», «Фуршет», «Велика кишеня», «ЕКО маркет», «Караван», «Білла», «Новус», «Спар» , «Бімаркет», «МЕТРО».

В АМКУ кажуть, що застосували до підприємств не найжорсткіші заходи, призначивши підсумкову суму штрафу у розмірі 203,616 млн грн, інформує «Слово і Діло» з посиланням на «РБК-Україна».

Їх діяльність, на думку фахівців комітету, обмежувала конкуренцію на ринку неспеціалізованих товарів, тим самим провокуючи підвищення цін на продукти.

«Діяльність картеля приводила до обмеження конкуренції на ринку послуг з організації роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах переважно продовольчим асортиментом міста Києва, в результаті чого введені несприятливі умови для виробників і постачальників, що створювало бар'єри для інвестицій і інновацій, стримувало вихід на ринок малого та середнього бізнесу. Це призвело до істотного завищення цін для споживачів на товари повсякденного вжитку», – повідомляють в АМКУ.

Тепер у торгових мереж є 2 місяці на повернення своєї роботи в законне русло, констатують в Антимонопольному комітеті. Там також сподіваються, що чесна конкуренція на ринку продовольчих товарів звільнить в Україні ресурс для розвитку економіки приблизно в 20 млрд грн щорічно.

Додамо, що змови на українському продовольчому ринку – не рідкість. Наприклад, в 2013 році АМКУ вже накладав штраф на ці торговельні мережі з тієї ж причини. Щоправда, тоді правопорушення оцінили в 20 млрд грн.

Антимонопольний комітет наклав штраф на популярні українські торговельні мережі «Сільпо», «Фора», «Фуршет», «Велика кишеня», «ЕКО маркет», «Караван», «Білла», «Новус», «Спар», «Бімаркет» , «МЕТРО».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: