Соболєв хоче перемогти та відсіяти опонентів ще до виборів – експерт

Читать на русском

Люстраційна перевірка кандидатів у депутати – це спосіб привернути увагу громадськості та засіб тиску на опонентів.

Політолог поділився міркуваннями стосовно ініціативи проводити люстраційні перевірки кандидатів у депутати та кандидатів у президенти.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник, аналізуючи інформацію про те, що голова люстраційного комітету Єгор Соболєв запропонував проводити люстраційні перевірки кандидатів у депутати ВР, кандидатів у президенти, кандидатів у місцеві депутати.

«Всі пропозиції депутата Соболєва, починаючи з Майдану, не дали жодної користі та результату. Вважаю, ця ініціатива також не є винятком. Це популізм та намагання привернути увагу ЗМІ та отримати підтримку серед радикально налаштованих громадян. Закон про люстрацію засуджений та негативно сприйнятий Венеціанською комісією, але головне – він не працює в Україні», – вважає політолог.

За його словами, якщо Конституційний Суд буде дійсно незалежним, то, скоріш за все, це питання буде провалено.

«Насправді за такими заявами можуть бути приховані певні методи тиску на опонентів. Адже вся українська політична еліта другої та третьої категорій може підпадати під люстраційну перевірку. Таким чином можна перемогти ще до проведення виборів. Просто відсіяти всіх своїх опонентів на незаконних підставах. Свого роду такими ніби демократичними методами прийти до влади», – припускає Бортник.

Підсумовючи, експерт зауважив, що це питання, з урахуванням позиції Венеціанської комісії, залишиться тільки демагогією й не буде реалізоване, адже викличе суспільне протистояння та створить ще один корупційний механізм впливу на політиків.

Раніше народний депутат від фракції «Самопомочі», голова Комітету з питань протидії та запобіганню корупції Єгор Соболєв заявив, що Конституційний Суд України може скасувати закон про люстрацію, позаяк 12 з 17 суддів КС – «люди Януковича, що надали йому в 2010 році необмежені повноваження».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: