Європа більше не довіряє українському уряду – експерт

Читать на русском

Європейський Союз не буде більше надавати фінансову допомогу Україні навмання. Відтепер всі фінансові операції контролюватимуться спеціалізованою комісією.

Голова Комітету економістів України поділився міркуваннями, чому Європейський Союз насправді вирішив профінансувати українських держслужбовців-реформаторів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, аналізуючи інформацію про те, що Євросоюз почав всерйоз обговорювати фінансування зарплатні українських держслужбовців-реформаторів.

«Якщо Європейський Союз дійсно визначиться з підходами та вирішить фінансувати українських держслужбовців-реформаторів, це означатиме абсолютну недовіру до української економічної влади та управління, керівництва уряду. Ще одним сигналом та підтвердженням факту недовіри є те, що напередодні ЄС прийняв рішення про додаткове фінансування України, але за умови, що з ЄС направляється в Україну спеціальна комісія», – розповідає спеціаліст.

За деякими джерелами, в структурах ЄС розглядають два підходи. Перший – адресне фінансування, тобто буде визначено певну кількість, скажімо, 500 чи 600 ключових реформаторів, які отримуватимуть доплату. Другий підхід – фінансування конкретних органів, наприклад, нової поліцейської служби.

«Самому керівництву Кабінету міністрів уже не довіряють, тому вводиться паралельне зовнішнє управління та фінансування. Прийнято рішення про фінансування з боку ЄС в розмірі 1,7 млрд дол., але буде діяти спеціальна європейська комісія, що визначатиме напрямки та суми необхідної допомоги. Це фактично контроль за всіми фінансовими діями. Аналітика Європейського Союзу показала, що Україна абсолютно неефективно використала попередні фінансові транші й тепер ЄС не буде надавати кошти навмання. Крім того, всі дії узгоджені з МВФ. А враховуючи, що основні країни-донори МВФ – ті ж самі, що і в ЄС, маємо негативний сигнал на майбутнє», – пояснив економіст.

Нагадаємо, раніше постійний представник України при Європейському Союзі Костянтин Єлісеєв заявив про те, що Європа стурбована і хоче знати, куди Україна витрачає гроші.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: