Охорона праці в Україні. Які підприємства не бережуть власних працівників?

Читать на русском

Згідно зі статистикою Державної служби з питань праці, протягом січня-березня 2015 року рівень виробничого травматизму в Україні знизився майже вдвічі в порівнянні з аналогічним періодом минулого року: за перші 3 місяці цього року було зареєстровано 1065 випадків виробничих травм проти 1864 – минулого.

При цьому, станом на кінець березня під час виконання службових обов'язків померли 96 працівників, більшість – представники соціально-культурної сфери і торгівлі, сільського господарства, транспорту.

Між тим, аналізуючи дані статистики, не можна забувати, що звіт Держпраці не враховує виробничого травматизму на підприємствах окупованої частини Донбасу, що є найбільшим промисловим регіоном країни, та Криму. Про це красномовно свідчать цифри виробничого травматизму серед шахтарів: традиційно вугільна галузь в Україні вважається найбільш небезпечною сферою промисловості, однак цього року кількість травмованих на українських шахтах незвично низька – 189 випадків проти 739. Певне зниження абсолютних показників у машинобудуванні та металургії також частково можна «списати» на зменшення кількості контрольованих українською владою промислових підприємств.

До Всесвітнього дня охорони праці «Слово і Діло» підготувало аналітику щодо рівня виробничого травматизму на українських підприємствах.
Показники за найбільш небезпечними галузями виробництваЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Між тим, у Федерації профспілок України констатують: економіка України щороку «викидає» з ринку 10-12 тисяч інвалідів праці. «Ці люди вже не здатні приносити користь ні економіці країні, ні своїй сім’ї», – констатують там. Крім того, якщо врахувати, що 4,5 млн працівників не охоплені трудовими угодами і, відповідно, не захищені перед законом – підсумок виходить надзвичайно сумний.

Керівник департаменту охорони праці Федерації профспілок України Юрій Андрієвський переконаний: зламати ситуацію можна, якщо впроваджувати в Україні європейське законодавство та стандарти роботи. Головним законом, що регулює охорону праці в Євросоюзі, є Рамкова директива 89/391/ЄС, яка передбачає абсолютно інший підхід до охорони життя та здоров'я працівників, ніж в Україні.

«Ми робимо заходи з поліпшення умов праці, але не аналізуємо, наскільки вони впливають на травматизм... А Рамкова директива ЄС передбачає, що роботодавець повинен кожен день постійно виявляти небезпеки, і ці небезпеки або усувати, або мінімізувати. Це одна з основних позицій, яку треба змінити в нашому законодавстві», – вважає він.

Крім того, як зазначив Андрієвський, на динаміку виробничого травматизму на вітчизняних підприємствах негативно впливає мораторій на перевірку бізнесу, накладений Кабінетом міністрів ще влітку минулого року. Заборона на перевірку бізнесу стосується усіх контролюючих органів за винятком Державної фіскальної служби, яка може здійснювати відповідні перевірки з дозволу Кабінету міністрів. Як уже писало «Слово і Діло», продовження дії мораторію після червня 2015 року не планується.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: