Земля місцевим радам: децентралізація чи дерибан землі – експерт

Читать на русском

Спеціаліст пояснив, чому земельна децентралізація в Україні може зупинити розвиток інфраструктури та кому це може бути вигідно

Прийняття законопроекту «Про деякі заходи щодо посилення ролі територіальних громад в управлінні земельними ресурсами» в такому варіанті є недоцільним з огляду на його корупційну складову.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор ГО «Інститут розвитку територій» Юрій Ганущак, аналізуючи земельну децентралізацію в Україні.

«Активізація навколо самого процесу земельної децентралізації зараз пов'язана з тим, що це останній шанс роздерибанити землі. Питання в тому, хто буде брати хабарі – держслужбовці чи сільські голови? Водночас проводиться реформа адміністративно-територіального устрою, при якій є розпорядник, що здатен буде виконувати повноваження місцевого самоврядування. У зв'язку з цим, зараз подається максимум пропозицій, законопроектів про земельну децентралізаціюю», – розповідає спеціаліст.

За його словами, реальною альтернативою для прозорої земельної децентралізації є прийняття розпорядження для об'єднаних територіальних громад, відповідно до закону України.

«Але об'єднання має бути при наявності містобудівної документації. Якщо така документація наявна, а вона затверджується у встановленому порядку місцевою радою, то у ній вказується цільове призначення всіх земель, резервуються землі, які можна виділити для житлового будівництва. Це не будуть ті землі, що вказані у законопроекті, як, наприклад, прибережні зони. Тоді це відкрита та прозора процедура виділення земель», – пояснює експерт.

Підсумовуючи, він зазначив, що прийняття закону в такому варіанті є недоцільним з огляду на його корупційну складову. По факту – це добре завуальована передача в розпорядження тих земель, які зараз законом закріплені за державою.

«Дуже важливо, щоб в результаті такої земельної децентралізації Україна на десятиліття не зупинила розвиток територій. Тому що надалі доведеться викуповувати їх з приватної власності, а на це у країни коштів немає», – резюмував Юрій Ганущак.

Нагадаємо, що у Верховній Раді пропонують передати місцевим радам право розпоряджатися землею. Як відомо, законопроект №1159 «Про деякі заходи щодо посилення ролі територіальних громад в управлінні земельними ресурсами» розглядався та відкладався вже декілька разів, а наступного тижня уже вшосте буде винесений на розгляд парламенту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: