Навіть попри повне дилетантство уряду, Яценюк збереже посаду прем’єра – експерт

Читать на русском

Політолог пояснив, чому на відставку прем'єр-міністра України в найближчий час чекати не варто, а коаліція не розколеться

Відставка Яценюка на даний момент неможлива, оскільки для цього потрібен розкол коаліції, чого теж не станеться. Причина в тому, що шансів на наступне переобрання в парламент у більшості немає.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів український політолог, координатор Міжрегіональної експертної мережі «Україна 3.0» Микита Потураєв, аналізуючи підстави та ймовірність відставки Арсенія Яценюка.

«На сьогодні підстав для відставки Яценюка немає. Звільнення уряду Яценюка можливе лише за умови розвалу коаліції. Коаліція не розвалиться. Поснення цьому просте й банальне. Всі, хто входить в коаліцію, чудово розуміють, що у більшості з них шансів на переобрання немає жодних. В парламент, можливо, пройде партія «Блок Петра Порошенко», але значно втративши, та посилить позиції «Самопоміч». Всі інші – під великим сумнівом. Зараз всі хочуть утриматись на своїх позиціях», – пояснює Потураєв.

За словами експерта, насправді ніхто не хоче йти з парламенту, тому що шанси повернутися у більшості з них вкрай незначні.

«З іншого боку, об'єктивні причини відставки Кабміну, звісно, є. Вся влада без винятку – непрофесійна. За часів Януковича був авторитаризм, який переходив у диктатуру, за Ющенка – певна демократія, але й корупція не зникала, проте такого дилетанства, як зараз, в Україні не було. Однак це не завадить коаліції триматись до кінця. Лише якщо для когось ситуація стане більш вигідною, буде розкол. Поки що ситуація вигідна лише для «реваншу» «Опозиційного блоку», але цього допускати не можна. «Реванш» може знищити Україну як державу», – аналізує Микита Потураєв.

Водночас директор соціологічної служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко також впевнений, що Яценюк та Порошенко, якого б протистояння між ними не було, жодних кардинальних змін не планують.

«Яценюк та Порошенко все одно зараз «на одному кораблі». Вони це розуміють і тонути серед океану не будуть. До того ж прем'єр-міністр пов'язаний з Порошенком одним ланцюгом. Це так звані постмайданні очікування. Будь-хто з них, хто зробить різкий крок, буде вважатися зрадником Майдану. Крім того, для Порошенка це може стати ударом, в тому сенсі, що не зміг на межі дефолту знайти спільну мову з прем'єром», – вважає Небоженко.

Нагадаємо, 10 грудня 2014 року прем'єр Арсеній Яценюк презентував програму дій новоствореного уряду на найближчі два роки, у якій визначено повний курс на ЄС і перехід від радянських стандартів продукції до європейських.

Пізніше позафракційний народний депутат України Віктор Балога заявив, що Яценюк має піти у відставку сам і по-доброму, оскільки «кожну родину в цій країні перетворив на камікадзе».

Політолог пояснив, чому на відставку прем'єр-міністра України в найближчий час чекати не варто, а коаліція не розколеться

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: