Зернові культури для українців подорожчають – експерт

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Виробництво вівса в Україні має характер внутрішнього споживання й агрокомпанії, в яких цей процес вже налагоджено, не будуть зупиняти його, але поступове подорожчання на зернові культури відбудеться в будь-якому випадку.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний експерт Олексій Якубін, аналізуючи інформацію про те, що без повернення ПДВ виробництво вівса стане збитковим і аграрії будуть змушені від нього відмовитись.

«Переважна більшість вівса, що Україна вирощує – близько 600 тис. тонн – країна використовує на внутрішнє споживання. На експорт випадає дуже незначна кількість. За різними оцінками, Україна експортує вівса приблизно на 1 млн дол. Якщо порівнювати з іншими зерновими культурами, в цій структурі він не грає такої вагомої ролі. Овес використовується для внутрішньої харчової промисловості», – розповідає Якубін.

За словами експерта, українські агрохолдинги практично не займаються вирощуванням вівса. Це більшою мірою спеціалізація звичайних сільськогосподарських підприємств, оскільки для великих підприємств це невигідно.

«Що стосується ПДВ, ми маємо розуміти, що ця галузь не має великих експортних прибутків, тому потребує державної допомоги. Проте насправді проводиться політика скасування будь-яких привілеїв, в тому числі й для аграрної сфери. Також буде відмінено спеціальне оподаткування для аграрних виробників. В коаліційній угоді був пункт, що це може статися лише в 2018 році, але задля отримання траншу Україна погодилась на ці умови вже зараз. Скорочення ПДВ відіграє суттєву роль, але з полиць супермаркетів вівсяна каша не зникне. Виробники, в яких система виробництва вже налагоджена, не будуть зупиняти цього процесу. Принаймні, цього року», – аналізує спеціаліст.

Підсумовуючи, Олексій Якубін наголосив, що на зернові культури з початку року вже відбулось подорожчання на 30% та, ймовірно, найближчим часом буде чергове підвищеня цін, притому навіть на ті зернові культури, у яких курс долара задіяний найменше.

Нагадаємо, раніше президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса попереджав, що через підвищення вартості основних компонентів – техніки, палива, мінеральних добрив, засобів захисту рослин – весняні польові роботи будуть проведені або не в повному обсязі, або ж вони будуть проведені неякісно. Проте, українські політики переконані, що агропромисловий сектор є пріоритетною галуззю для розвитку економіки України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: